Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Persbericht


11 augustus 2004


Detective Inburgering!


Het Kenniscentrum van de Partij van de Arbeid is 28 juni gestart met een Detective Inburgering. In de zomermaanden gaan Eerste- en Tweede-Kamerleden, gemeenteraadsleden, actieve leden en geĂŻnteresseerden op bezoek bij tal van organisaties: ROC s, duale trajecten, MKB, het inburgeringloket en vrijwilligersinitiatieven. Centraal staat de vraag hoe taal, werk en participatie in de maatschappij het beste ingepast worden in het inburgertraject.


Voor de Partij van de Arbeid is inburgeren meer dan alleen de Nederlandse taal beheersen. Zo vindt de PvdA dat een maatschappelijke stage een essentieel onderdeel is voor een nieuwkomer. Er is de afgelopen jaren veel expertise en praktijkervaring opgebouwd. In de Detective Inburgering gaat het Kenniscentrum samen met PvdA-politici op onderzoek uit in de praktijk om antwoorden, alternatieven en oplossingen te vinden.


Tal van organisaties hebben expertise en ervaring opgebouwd om stages aan te bieden aan nieuwkomers. Met het nieuwe beleid van minister Verdonk zou de steun daarvoor stoppen. Zijn de duale trajecten een succes? Hoe kijkt het MKB tegen de werkstages aan? Hoe bereik je nieuw- en oudkomers het beste en zorg je ervoor dat het inburgeren meer is dan de taal leren? Duizenden Nederlanders zijn als vrijwilliger actief om nieuwkomers wegwijs te maken en de taal te leren. Hebben zij belangrijke lessen voor de politiek en het beleid?


Van alle bezoeken wordt een verslag gepubliceerd op www.pvda.nl/kenniscentrum


Maandag 16 augustus gaat PvdA woordvoerder integratie en migratie Jeroen Dijsselbloem van 10.00 13.30 uur op bezoek bij het Inburgering Onderzoek te Amsterdam. Samen met PvdA Eerste Kamerlid Ing Yoe Tan en Karima Arichi van de Wiardi Beckman Stichting zal hij onder andere de intake voor het inburgeringsonderzoek ondergaan. Locatie: Elisabeth Wolffstraat 2 te Amsterdam.


Voor het stellen van vragen of het voeren van korte gesprekken met de detectives kunt u contact opnemen met Anne Graumans, Kenniscentrum PvdA, 06-19350838.


Mocht u meer willen weten over de geplande activiteiten tijdens de Detective neem dan ook contact op met het Kenniscentrum van de PvdA, 020-5512206. U kunt ook een e-mail sturen