FNV

voorjaarsoverleg

"Veel werknemers op nullijn door cao-ingreep kabinet"

De vakcentrale FNV gaat zich met acties, politieke druk en juridische procedures verzetten tegen de cao-ingrepen van het kabinet. Dat zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal nu het kabinet formeel heeft aangekondigd cao-loonstijgingen vanaf 1 november niet langer algemeen verbindend te verklaren (te avv'en) voor alle werkgevers in een sector. "Het kabinet probeert werknemers op de nullijn te zetten".

Door afspraken over loonstijgingen niet langer te avv'en zijn alleen werkgevers die aangesloten zijn bij een werkgeversclub waarmee een cao wordt afgesloten nog gebonden aan de loonbepalingen. Volgens berekeningen van de FNV worden hierdoor minstens 750.000 mensen rechtstreeks getroffen.

De Waal: "Het kabinet laat de Nederlandse werknemers duidelijk de hele gifbeker leegdrinken. Naast de grootste bezuinigingen ooit op de WW en de WAO, zet het kabinet nu ook nog grote groepen werknemers bij voorbaat op de nullijn."

Volgens de FNV-voorzitter is de kabinetsbrief waarin de maatregelen worden aangekondigd ongeloofwaardig. "Minister De Geus gaat nu elke loonstijging boven de nul als strijdig met het algemeen belang verklaren en daarom niet algemeen verbindend opleggen. Probeer dat meer eens met droge ogen uit te leggen aan werknemers die werken in sectoren waar grote winsten worden gemaakt."

De FNV constateert dat het algemeen verbindend verklaren `geperverteerd' is tot politiek instrument. De Waal: "Het kabinet zet de deur open om naar believen in te grijpen in de cao's. Dat is in strijd met het recht op de vrijheid van onderhandelen. Ze schrijven hiermee op een wel heel foute manier geschiedenis."

De FNV bereidt samen met de vakcentrales CNV en MHP juridische procedures voor tegen de Staat. Bij onder meer de arbeidsorganisatie van de VN (ILO) en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wordt een internationale klachtprocedure opgestart. De vakcentrales gaan daarbij ook maatregelen aanvechten waarin het kabinet loonaanvullingen in het tweede ziektejaar onmogelijk wil maken.

11 augustus 2004