Socialistische Partij


KPN moet stoppen met ongevraagde Switchpoint `service'

11-08-2004 * De SP wil dat de KPN stopt met het ongevraagd koppelen van Switchpointkredieten aan vaste telefoonaansluitingen. Het bedrijf geeft iedere abonnee automatisch een krediet tot 3000 euro en kan afschrijvingen uitvoeren met behulp van niet meer dan het telefoon- en bankrekeningnummer. Bedragen tot 3000 euro kunnen zonder toestemming worden afgeschreven van de rekening van de klant.

Tweede-Kamerlid Arda Gerkens: "In eerste instantie dacht ik dat hier sprake was van een misverstand, maar bij navraag blijkt het te kloppen: bij iedereen met een vaste telefoonaansluiting kan KPN ongevraagd afschrijvingen doen tot maximaal 3000 euro. Zonder dat de klant iets gevraagd is en zonder er bekendheid aan is gegeven. Huisgenoten, kinderen of de werkster kunnen allerlei dure aankopen doen of betaalde spelletjes spelen, zonder medeweten van de abonnee- en rekeninghouder."

Gerkens zet ook vraagtekens bij de veiligheid van Switchpoint bij gebruik van draadloos internetten. Ze wil van minister Brinkhorst weten of dit betaalsysteem, met alle fraudegevoeligheid, volgens hem wel aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Bovendien wil Gerkens dat KPN overgaat tot een zogenaamde `opt in regeling'. Gerkens: "Je kunt er nu alleen vanaf komen door je nummerweergave uit te zetten, dan werkt het systeem niet meer. Maar dat kan een kind of ander huisgenoot zo weer inschakelen. Ik wil dat de KPN mij vraagt of ik gebruik wil maken van Switchpoint. Als ik dan niet reageer, zou KPN ook geen afschrijvingen moeten kunnen doen."