GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 11 augustus 2004 15:07
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Rechter moet ruziezoeker de Geus tot de orde roepen

(11 augustus 2004)

Onder aanvoering van minister de Geus van (a-) Sociale zaken en werkgelegenheid wil het kabinet CAO's waarin contractloonstijgingen worden afgesproken niet meer algemeen verbindend verklaren (AVVen). Dit zou volgens het kabinet in strijd zijn met het algemeen belang. Hiermee zet het kabinet onnodig haar relatie met sociale partners verder op scherp.Buiten het kabinet zit niemand op deze maatregel te wachten. Zowel de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers zijn tegen deze maatregel. GroenLinks steunt hun hierin.

Het doel van AVVen is het ondersteunen van de arbeidsvoorwaardenvorming en evenwichtige arbeidsverhoudingen. Het kabinet lijkt af te stevenen op een beleid van ieder voor zich en niemand voor ons allen. Aangezien zij hiermee een premie zet op het niet georganiseerd zijn van werkgevers.

Het kabinet blijft bij haar doemscenario van een achterhaalde, voortgaande slechte conjuncturele situatie. En dat terwijl er bij het CPB weer wat meer optimisme heerst over de economie. Zij voorspellen dat de economie in 2005 niet met 1,25 maar met 1,5 procent zal groeien. Het financieringstekort zal dalen naar 2,6 procent volgend jaar.

Het kabinet heeft geen behoefte aan goed nieuws lijkt het. Haar snoeiharde bezuinigingen die vooral de minima, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten zwaar treffen wil zij hoe dan ook voort zetten.

Uit de cijfers van het CPB blijkt dat de minima er verder in koopkracht op achteruit gaan . Voor de GroenLinks fractie is dit onaanvaardbaar! Het kabinet moet direct ingrijpen om dit te keren. Laat zij daar haar energie in steken in plaats van geruzie met sociale partners en het stimuleren van sociale onrust. Groenlinks vraagt zich af of het kabinet wel weet wat het algemeen belang is. Dat zijn goede afspraken met sociale partners, koopkracht en toegang zorg voor de minima, chronisch zieken en gehandicapten niet verder aantasten maar verbeteren, en een sociale regeling voor Vut,WAO en prepensioen.

Veel mensen zakken door het beleid van Balkenende 2 door de bodem van wat sociaal nog aanvaardbaar is. Het kabinet neemt de verkeerde flinkse maatregelen, zet haar relatie met de sociale partners bij het grofvuil en poetst doemscenario's op tegen beter weten in. Dat lijkt ons zeker niet in algemeen belang!

GroenLinks zal zich hier niet bij neerleggen en blijven opkomen voor een rechtvaardiger en socialer beleid. Want dat is hard nodig! Het is te hopen dat ook de coalitiepartijen eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen voor een socialer beleid. Anders zal hopelijk de rechter minister De Geus dwingen om zijn besluit te herzien. GroenLinks wenst de bonden in ieder geval veel succes toe in de juridische stappen die zij hebben aangekondigd. Kans op succes is er, want er is bepaald geen sprake van een (economische) 'noodsituatie' in Nederland.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -