FNV HORECABOND

AVV - Arbeiders VogelVrij

Minister De Geus van sociale zaken en werkgelegenheid wil collectieve arbeidsovereenkomsten niet langer voor een hele sector laten gelden. Althans, niet wat betreft eventuele loonsverhogingen die daarin worden afgesproken. De FNV Horecabond gaat ervan uit dat werkgevers zo verstandig zijn eventuele loonafspraken desondanks wel sectorbreed door te voeren.

Afspraken over loonsverhogingen in collectieve arbeidsovereenkomsten worden niet algemeen verbindend ('AVV') verklaard. Dit blijkt uit een aanpassing van de AVV regeling die minister De Geus van sociale zaken (CDA) op 10 augustus aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door aanpassing van de AVV worden tot 31 december 2005 loonstijgingen niet aan een hele sector verplicht opgelegd.

Dit betekent dat werkgevers die geen lid zijn van een werkgeversorganisatie niet automatisch verplicht zijn om een loonsverhoging die in de cao is afgesproken uit te betalen. Ook een aanvulling op uitkeringen bij ziekte in het tweede jaar zal niet algemeen verbindend verklaard worden.
Dat kan tot gevolg hebben dat een werknemer bij werkgever A recht heeft op meer loon voor hetzelfde werk dan een werknemer bij werkgever B. Ongelijke behandeling die ongetwijfeld zal leiden tot demotivatie en arbeidsonrust. Ontevreden werknemers zullen zelf hogere eisen gaan stellen of naar een andere werkgever vertrekken.

De FNV Horecabond is van mening dat in bedrijfstakken zoals de horeca (300.000 werknemers) voor iedereen dezelfde rechten en plichten gelden. 'Wij staan voor gelijke behandeling van werkgevers en werknemers,' aldus voorzitter Ben Francooy van de FNV Horecabond. 'We gaan ervan uit dat de werkgeversorganisaties zich niet laten beïnvloeden door deze asociale maatregel van de minister en de moed hebben om fatsoenlijke cao afspraken te maken en na te leven.' De Geus noemt als argument tegen sectorbrede loonsverhogingen het algemeen belang van de zo geheten nullijn. 'De taak die het ministerie zichzelf stelt, het stimuleren van werkgelegenheid, moderne arbeidsrelaties en een activerende sociale zekerheid, komen zo wel in een heel vreemd daglicht te staan,' aldus Francooy.

De belangrijkste cao's die de FNV Horecabond afsluit zijn de cao horeca, recreatie en contractcatering. De cao horeca loopt af op 31 december 2004 en onderhandelingen over m.n. de vut in de horeca worden medio september in de cao-commissie besproken. De cao recreatie loopt tot 1 juli 2005 en de cao contractcatering tot en met 31 december 2004.

Noot (