Socialistische Partij

`Koopkrachtdaling minima moet worden gecompenseerd'

11-08-2004 * "Het is onbestaanbaar dat volgend jaar de koopkracht van mensen met de laagste inkomens met 2 procent zal dalen, zeker nu verwacht wordt dat de economie met 1,5 procent zal groeien." Dat is de reactie van SP-Kamerlid Jan de Wit op uitgelekte berekeningen van het Centraal Planbureau. "Deze koopkrachtdaling moet worden gecorrigeerd."

Bij zijn aantreden beloofde Balkenende dat de koopkracht voor de laagste inkomens niet meer dan 1% zou dalen. Deze maand zien AOW'ers, bijstandsgerechtigden, arbeidsongeschikten en werknemers met een minimumloon een lager bedrag op hun rekening bijgeschreven. Het gaat om enkele euro's maar de prijzen zijn wel gestegen, lasten zijn verhoogd en je kunt dus aanzienlijk minder kopen voor je geld. In mei bleek al uit Nibud-onderzoek dat minima er tot 5,7 procent op achteruit zijn gegaan.

Jan de Wit "Balkenende heeft zijn belofte voor dit jaar gebroken en dreigt dat nu ook voor volgend jaar te doen," concludeert De Wit. "Je kunt het niet maken om de mensen met de laagste inkomens 2 procent in de min te zetten, terwijl je beloofde dat hun inkomen ongeveer op peil zou blijven. Bovendien gaat het CPB ervan uit dat de economie met 1,5 procent zal groeien en dat maakt zo'n achteruitgang extra bitter."

Minister de Geus wil loonsverhogingen en zelfs compensatie van prijsstijgingen en lastenverzwaringen onmogelijk maken door CAO's niet meer algemeen verbindend te verklaren. Vlak voor het reces van de Kamer heeft de SP een motie ingediend om af te zien van het niet meer algemeen verbindend verklaren van bedrijfstak-CAO's. Die oproep is door VVD, CDA en D66 afgewezen. De Wit: "Grote en kleine werkgevers, alle vakbonden en alle deskundigen op het gebied van arbeidsrecht zijn het erover eens: het kan niet wat De Geus doet. Het kabinet staat met de rug naar de samenleving. De regeringspartijen schenden met hun opstelling bovendien internationale verdragen die de overheid verplichten om CAO's tot stand te laten komen."

De SP steunt de acties die de gezamenlijke vakbonden hebben aangekondigd en roept ook mensen die moeten leven van een uitkering, studenten en sympathisanten op om zich aan te sluiten bij de vakbondsacties. Op zaterdag 2 oktober wordt in Amsterdam massaal gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid.