Koninklijke Ahrend NV

Persbericht

Amsterdam, 11 augustus 2004

Ahrend neemt Gispen over

* Ahrend en Gispen vullen elkaar uitstekend aan
* Internationale positie wordt versterkt

* Concurrentievermogen verbetert door operationele samenwerking Koninklijke Ahrend NV en Gispen International BV zijn in onderhandeling over een overname van de aandelen van Gispen door Ahrend. Daartoe hebben beide Nederlandse inrichters een intentieverklaring ondertekend.

Ahrend en Gispen hebben beide sterke en uitgesproken designtradities. Zij vullen elkaar zeer goed aan met hun eigen herkenbare producten en diensten. De merken zullen ook in de toekomst hun identiteit behouden, ondersteund door afzonderlijke verkooporganisaties.

Ahrend en Gispen zijn beide circa 100 jaar actief op het gebied van kantoorinrichting. Op basis van deze lange historie hebben zij sterke posities opgebouwd in Nederland, België en Luxemburg. In België is Gispen met name in de Franstalige gebieden prominent vertegenwoordigd door middel van de totaalinrichter Burodep. Ahrend is juist van oudsher een belangrijke partij in het Nederlandstalige deel van België.

In een groot aantal andere landen binnen en buiten Europa beschikt Ahrend over een uitgebreid distributienetwerk. Dat biedt in de toekomst ook mogelijkheden voor producten van Gispen, waardoor de combinatie haar internationale positie versterkt.

De samenwerking zal leiden tot operationele voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop en productie. Dat stelt beide bedrijven in staat hun concurrentievermogen te versterken in een conjunctuurgevoelige markt.

Theo van der Raadt, voorzitter van de directie van Koninklijke Ahrend NV, stelt over de beoogde overname: Gispen en Ahrend zijn tot de verbeelding sprekende Nederlandse merken in kantoorinrichting, met een lange traditie en een eigen identiteit. Omdat zij elkaar uitstekend aanvullen, kunnen klanten erop vertrouwen dat de beide merken onafhankelijk en met het bekende assortiment blijven opereren. De krachtenbundeling stelt ons in staat schaalvergroting te realiseren op het gebied van inkoop en productie. Dit maakt het mogelijk in Nederland, dicht bij de klant, te blijven produceren.

Peter Veer, algemeen directeur Gispen International BV: In deze snel veranderende markt moet je als kantoorinrichter steeds internationaler opereren. We hebben echter al snel ingezien dat die expansie veel kapitaalkracht vereist. De internationale mogelijkheden die Ahrend biedt zijn daarbij essentieel. Doordat we een gelijke visie en ambitie hebben, kunnen we beide organisaties een goede toekomst geven.

Aan het vertegenwoordigend overleg van beide bedrijven is advies gevraagd over het voorgenomen besluit. De belanghebbende vakbonden en de SER zijn geïnformeerd. Due diligence onderzoeken zullen binnenkort beginnen, de meldingen naar de mededingingsautoriteiten in Nederland (NMa) en België (RvM) worden voorbereid.

Over Gispen
Gispen International BV opereert in Nederland onder de bedrijfsnaam Gispen met een hoofdkantoor in Culemborg en in België onder de bedrijfsnaam Burodep met een hoofdkantoor in Brussel. Daarnaast zijn er in beide landen in totaal negen regiovestigingen. Gispen realiseert met circa 300 medewerkers een jaaromzet van ¬ 50 mln. en behoort daarmee tot de top 3 aanbieders van kantoorinrichting in de Benelux. Bezoek voor meer informatie www.gispen.nl en www.burodep.be.

Over Ahrend
Koninklijke Ahrend NV (gevestigd te Amsterdam) is een internationale onderneming op het gebied van kantoorinrichting en kantoorartikelen. In 2003 behaalde Ahrend een omzet van ¬ 375 mln. Als producent van kantoormeubilair richt Ahrend zich primair op de kantoor-, onderwijs- en zorgmarkten. Met 1.000 medewerkers realiseerde Ahrend in deze markten een jaaromzet van ¬ 175 mln. In Nederland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië verkoopt Ahrend producten voor kantoorinrichting direct aan de zakelijke eindgebruiker. Buiten deze landen heeft Ahrend distributiepartners en dealerorganisaties die worden ondersteund door eigen vestigingen en verkoopteams in Barcelona, Madrid, Frankfurt, Praag en New York. Ahrend heeft activiteiten in de belangrijkste landen en zakenregio s in de gehele wereld. Kantoormeubilair wordt in eigen fabrieken in Nederland ontwikkeld en gemaakt. Bezoek voor meer informatie www.ahrend.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met telefoonnummer 0031 (0)20 430 78 07.

Op dat nummer zijn de directievoorzitters van Ahrend en Gispen, respectievelijk Theo van der Raadt en Peter Veer, woensdag vanaf 14.00 uur bereikbaar voor een toelichting.

Op andere tijden kunt u contact opnemen met:

Voor Ahrend: Patrick de Leede, telefoon 0031 (0)6 2154 6995. Voor Gispen: Cara Louwman, telefoon 0031 (0)6 5185 6811.