Extra persbericht 11 augustus 2004

Eindhoven 11-08-2004 - Berichten uit de regio

Zuidoost-Brabant: Politie lost twaalf overvallen op

De recherche van de afdeling Veldhoven heeft met de aanhouding van vier verdachten uit Waalre een reeks van twaalf overvallen op tankstations in de regio Zuidoost-Brabant opgelost. De overvallen vonden plaats tussen 18 mei 2003 en 22 juli 2004.

Op 22 juli werden op de Meerveldhovenseweg na een achtervolging een 17-jarige en een 18-jarige jongen en een 20-jarige vrouw aangehouden. De drie verdachten zouden betrokken zijn geweest bij een gewapende overval om 14.00 uur die dag op een tankstation aan de Sterrenlaan in Veldhoven. Een getuige zag de verdachten er vandoor gaan in een gereedstaande auto. Hij ging achter de auto aan en waarschuwde ondertussen de politie, die de auto uiteindelijk tot stoppen heeft kunnen dwingen. In de auto werd de buit van de overval in Veldhoven teruggevonden. Verder bleek in de auto ook de buit van een overval op een tankstation in Heeze te liggen. Deze overval vond rond 12.30 uur plaats op dezelfde dag als de overval in Veldhoven.

Verder onderzoek leidde op 2 augustus tot de aanhouding van een 19-jarige inwoner van Waalre. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij twee overvallen op hetzelfde tankstation in Waalre op 18 mei en op 24 december 2003. Lopende het onderzoek werd ook nog een 19-jarige inwoner van Valkenswaard gehoord. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid bij een overval op een tankstation in Waalre.

De overvallen vonden plaats in Eindhoven, Waalre, Veldhoven, Heeze en Geldrop. Er werd in wisselende samenstelling geopereerd en één tankstation werd zelfs vier keer overvallen. Het verdachte meisje heeft diverse keren als chauffeuse opgetreden. Kenmerken was dat bij de overvallen in de meeste gevallen witte bivakmutsen werden gedragen en het personeel met een vuurwapen werd bedreigd. Bij een overval op 1 mei was ook sprake van een dolk. Het vuurwapen werd op 22 juli in de auto van de verdachten aangetroffen. Bij een doorzoeking in de woning van de 18-jarige verdachte werden een dolk en munitie aangetroffen. De buit van de overvallen bestond overwegend uit geld, sigaretten en telefoonkaarten. De totale waarde van de buit bedraagt enkele duizenden euros.

De vier verdachten zijn inmiddels in bewaring gesteld. Een groot aantal zaken hebben ze inmiddels bekend. De politie sluit meer aanhoudingen binnen dit onderzoek niet uit.