Gemeente Zwolle

Experiment met wijkbudgetten van start. Dien uw idee in!

Begin juni 2004 gaf wethouder Janco Cnossen het officiele startsein voor het experiment met wijkbudgetten in Assendorp en drie buurten in Zwolle Zuid: Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden. Woont u in een pilotgebied en heeft u ideeen over wat anders of beter kan in uw straat, buurt of wijk? Wilt u als bewoner meer invloed en zeggenschap over hoe en waaraan geld en tijd in uw directe woonomgeving besteed worden? Dan is dit het moment om uw stem te laten horen! Uw idee is geld waard!

Bewoners die meedoen aan het experiment met wijkbudgetten hebben de mogelijkheid zelf ideeën aan te dragen en oplossingen of mogelijkheden te bedenken voor hun directe leefomgeving. Als wijkbewoner weet je immers als geen ander wat anders of beter kan in je straat, buurt of wijk. De gemeente roept bewoners van Assendorp, Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden dan ook op om hun stem te laten horen.

Budget
Voor Assendorp hebben de gemeente, de Zwolse woningcorporaties SWZ, deltaWonen en Openbaar Belang ¤ 169.000,-- beschikbaar gesteld om ideeën uit te voeren. Voor Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden bedraagt het budget ¤ 167.000,--.

Ureninzet politie en De Kern
Daarnaast stellen maatschappelijk werk De Kern en Politie IJsselland uren ter beschikking aan het experiment. De Kern stelt voor beide wijken 200 uur beschikbaar in de vorm van bestaande of te ontwikkelen cursussen. Denk hierbij aan een assertiviteitstraining, een vrouwengroep of een cursus die de probleemoplossende vaardigheden vergroot.

De politie stelt voor Assendorp 500 uren ter beschikking, voor Geren 90, voor Gerenlanden 230 en voor Ittersumerlanden 300 uren. Het is de bedoeling dat deze uren niet op zichzelf staand worden ingezet, maar als onderdeel van een plan, waarbij je in ieder geval als bewoner zelf een actieve bijdrage levert aan het oplossen van het (veiligheids)probleem. Ook moet de inzet passen binnen de kerntaken van de politie.

Een voorbeeld: een straat wordt als onveilig ervaren. Bewoners maken een plan. Binnen dit plan gaan zij met medebewoners uit de straat in gesprek om elkaar (beter) te leren kennen en om omgangsafspraken te maken. Ook vindt een aantal fysieke ingrepen plaats, zoals aanpassingen van de beplanting, verlichting en bestrating. Tot slot voert de politie controlerende acties uit.

Hoe werkt het?
Meedoen is heel eenvoudig. Bewoners hoeven enkel de onderstaande stappen te doorlopen én -voordat zij hun idee indienen - de spelregels en voorwaarden door te lezen.

Stap 1: bedenk een idee.
Stap 2: kijk of anderen in uw directe woonomgeving uw idee steunen en u willen helpen bij het op papier zetten en uitvoeren daarvan.
Stap 3: dien uw idee in vóór 1 september 2004.

Een idee indienen
Bewoners uit de pilotgebieden kunnen hun idee indienen met een antwoordkaart. Deze zit aan de folder die eind mei bij alle inwoners van Assendorp, Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden in de bus is gevallen. Je kunt deze kaart opsturen of het antwoordformulier op de website invullen: www.ditiszwolle.nl (klik door naar Experiment Wijkbudget).

Vervolgtraject
De wijkwerkers werken samen in zogenaamde Gebiedsbeheerteams. Zij bekijken na de sluitingsdatum van 1 september of de ingezonden ideeën voldoen aan de spelregels/voorwaarden. In september horen de idee-indieners of hun idee verkiesbaar is. Indien nodig wordt om een toelichting gevraagd. De hele wijk wordt geïnformeerd. Tijdens een speciale verkiezingsavond kunnen alle wijkbewoners uit de pilotgebieden stemmen op het idee dat volgens hun uitgevoerd moet worden (13 oktober in Zuid, wijkcentrum SIO en 27 oktober in Assendorp, Dominicanenklooster). Het aantal ideeën dat uitgevoerd kan worden, is afhankelijk van de kosten. Bewoners die hun idee zelf uit gaan voeren, staan er niet alleen voor. Zij kunnen rekenen op professionele ondersteuning.