Nederlandse Vereniging van journalisten

Email:
tijdschriften@nvj.nl

Sectie Opinieweekbladjournalisten
Nieuw loongebouw Publiekstijdschriften en Opinieweekbladen
11 augustus 2004

Collega's,

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en de NVJ hebben nog steeds geen akkoord bereikt over de invoering van het nieuwe loongebouw. De NVJ eist van het NUV dat afspraken die tijdens de CAO-onderhandelingen over het loongebouw gemaakt zijn worden nagekomen.
De afspraak was dat een erkent functiewaarderingsbureau een bindend advies uitbrengt over het marktconforme minimum en maximumsalarisniveau voor publieks- en opinieweekbladjour-nalisten alsmede de hoogte van de periodieken.
Zoals we al eerder hebben aangegeven is het NUV het niet eens met de uitkomsten van bureau Hay omdat zij zelf een veel lagere inschatting hadden gemaakt over de hoogte van de periodieken en het minimum niveau van de salarisschalen.

De NVJ heeft het NUV tot 12 juli de tijd gegeven de resultaten te accepteren. Het NUV heeft
12 juli jongstleden aan Dylan Griffiths, de advocaat die namens de NVJ optreedt, laten weten niet akkoord te gaan.
De NVJ heeft vervolgens het geschil aanhangig gemaakt bij de Raad van Uitvoering. De Raad van Uitvoering is een college, twee werkgeversleden en twee werknemersleden ondersteund door een NVJ en een NUV secretaris, dat bindend adviseert over geschillen naar aanleiding van de CAO.
Wij gaan ervan uit dat de zitting van de Raad eind augustus of begin september zal plaatsvinden. Het oordeel over deze kwestie is nu aan de Raad.

Consequenties

1. De oude periodieke verhogingen zijn per 1 juli jongstleden toegekend, uiteraard alleen voor degenen die daar recht op hebben, dus niet collega's die al op het maximum van de schaal zijn aangekomen.
2. De uitspraak van de Raad bepaalt de toekomst van het loongebouw, dus daar kan nu nog geen duidelijkheid over gegeven worden. Wel is duidelijk dat als het nieuwe loongebouw wordt ingevoerd dit met terugwerkende kracht tot 1 juli 2004 zal gebeuren en dat dan tevens de
3% structurele loonsverhoging wordt doorgevoerd.

Voor nadere informatie, neem contact met ons op via e-mail: tijdschriften@nvj.nl of
telefonisch: 020 - 67 66 771.

Met vriendelijke groet,

Rene Bogaarts
Joop Reichart
Yvonne Dankfort, secretaris NVJ