Lijst Pim Fortuyn


Zwartboek dierenmishandeling in goede handen bij LPF'er Eerdmans

PERSBERICHT

Den Haag, 11 augustus 2004



Ik maak me er sterk voor dat dierenmishandeling hoger op de politieke agenda wordt gezet, verzekerde LPF-Kamerlid Joost Eerdmans vandaag na het in ontvangst nemen van het Zwartboek dierenmishandeling 2002-2004 uit handen van ambassadeur Henk Bres van de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren.

Voornamelijk Justitie en Politie dienen het dierenleed als gevolg van mishandeling voortvarender aan te pakken. Op het hoofd van een dierenbeul dient Justitie een hogere beloning te zetten, aldus Eerdmans.

De nu vaak gebrekkige samenwerking tussen politiekorpsen vraagt om een speciaal landelijk rechercheteam, net als bijvoorbeeld in Duitsland, om de dierenbeulen op te sporen. Kamerlid Eerdmans wil middels Kamervragen van minister Donner weten wanneer dit team haar werkzaamheden kan starten. De minister heeft de formatie van een dergelijk team eerder toegezegd aan de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren.

Tevens zal door het LPF-Kamerlid Eerdmans aan Landbouw-minister Veerman worden gevraagd om snelle invulling van de aan hem toegezegde wetswijziging, waarin seks met dieren strafbaar wordt gesteld.

Hoeveel dieren moet er nog lijden alvorens dergelijke geesteszieke dierenbeulen worden afgeschrikt?, vraagt Eerdmans zich af. Verontrustend is dat Amerikaans onderzoek laat zien dat jonge dierenbeulen later drie tot vijf keer zoveel crimineel gedrag vertonen. Eerdmans: Doordat opsporing van deze beulen nauwelijks prioriteit krijgt, is het natuurlijk niet raar dat men voor eigen rechter gaat spelen

De LPF steunt de aanbeveling van de Stichting om dierenmishandeling te laten melden door burgers op hun website.

Joost Eerdmans bepleit binnen de Haagse politiek al geruime tijd verdergaande maatregelen om dierenbeulen aan te kunnen pakken. Eerder aanvaardde de Tweede Kamer zijn amendement, waarmee verhoging van de straf voor dierenmishandeling van twee naar drie jaar. Eveneens maakt deze wetswijziging het mogelijk dat een verdachte van dierenmishandeling na arrestatie niet direct vrijuit gaat, maar kan worden vast gehouden voor nader onderzoek.