Ingezonden persbericht


Persbericht

Uitnodiging voor de pers

Utrecht, 9 augustus 2004

Spectaculaire goodwillactie tijdens Utrechtse introductiedagen

Eerstejaarsstudenten planten 2000 draaiende

zonnebloemen in Botanische Tuinen Utrecht

UTRECHT -Tijdens de introductiedagen van Utrechtse eerstejaarsstudenten zal een spectaculaire actie plaatsvinden. Op woensdagmiddag 11 augustus bouwen de nieuwe studenten van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht mee aan een enorm zonnebloemveld in de Botanische Tuinen, met zonnebloemen die op zonne-energie draaien. Via deze goodwillactie stimuleren de deelnemende studenten eerlijk werkloon voor jongeren uit een kindertehuis in Cambodja. Van de actieopbrengst wordt een zonne-energiesysteem bij het kindertehuis geplaatst.

Binnen het introductieprogramma zetten de eerstejaarsstudenten op de Uithof de zonnebloemen in elkaar. De bouwpakketjes zijn samengesteld in het kader van een werkgelegenheidsproject voor kansarme jongeren in Cambodja. Elke bloem is uitgerust met een zonnecel en elektromotor. Op woensdagmiddag worden alle zonnebloemen - naar schatting tweeduizend, mogelijk drieduizend - opgesteld op een prachtige locatie in de Botanische Tuinen. Door het daglicht zullen ze gaan draaien, aangedreven door zonne-energie.

De studenten kopen de zonnebloemenpakketjes voor vijf euro. De helft hiervan is kostprijs, de andere helft gaat naar het goede doel: deels naar het kindertehuis, deels naar een nieuw zonne-energiesysteem. Onder de deelnemende studenten wordt een skivakantie verloot. Daarnaast heeft een groot aantal instellingen aantrekkelijke verrassingsprijzen ter beschikking gesteld. De studenten trekken deze week groepsgewijs met elkaar op. Het groepje met de meeste zonnebloemen krijgt een bijzondere zonne-energieprijs voor de hele groep.

Door de bouwpakketjes te kopen, dragen de studenten bij aan nieuwe zonne-energieprojecten in Cambodja. De projecten zijn een initiatief van Pico Sol. Deze stichting bestaat uit tien zonne-energiespecialisten die kennis, tijd en energie ter beschikking stellen voor het goede doel.

Adres Botanische Tuinen:

Budapestlaan 17, Utrecht (de Uithof).

Programma:

Vanaf 12:30 uur werken de studenten groepsgewijs in de Botanische Tuinen aan de bloemen.

Tot 15:00 uur kunnen ze hun bloem op een zonnig talud plaatsen.

Om 16:00 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Noot voor de redactie (