STICHTING DE RODE DRAAD

Prostituee gepromoveerd tot kennismigrant

Prostituee gepromoveerd tot kennismigrant, gedegradeerd tot loonslaaf.

Per 1 oktober wordt de Nederlandse arbeidsmarkt opengesteld voor werknemers die een arbeidscontract kunnen overleggen van meer dan 45.000 euro per jaar. Deze mensen worden kennismigranten genoemd, zij leveren hoogwaardige arbeid (bv ICT) waar de Nederlandse economie om zit te springen. Tot onze vreugde blijken per heden de regering met ons van mening te zijn dat prostituees ook hoogwaardige arbeid verrichten. Ook zij mogen uit alle windsteken van de wereld de kwaliteit van de vaderlandse seksindustrie komen opvijzelen.

Dat doen ze echter als enige jaren, evenwel zonder de officiële goedkeuring van de Nederlandse overheid. Hierbij wordt doorgaans als mensenhandel, cq uitbuiting getypeerd.

De Rode Draad vecht tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel en steunt elk politieoptreden dat mensen garanderen voor de rechter brengt. Daarbij hoort een goede opvangregeling voor de slachtoffers, hieraan schort het ook nog wel eens zoals wij in ons veldwerk kunnen constateren.

Tot op dit moment is het onmogelijk voor iemand van buiten de Europese Unie om legaal in de Nederlandse prostitutie te werken. De vraag naar buitenlandse vrouwen is evident, zij en tussenpersonen zullen naar wegen blijven zoeken om hier naar toe te komen. De Rode Draad denkt het scheppen van legale manieren om hier te kunnen werken één manier is om de illegale immigratie verminderen. De Rode Draad wil met de organisaties van exploitanten tot acceptabele arbeidscontracten komen. Is de regeling van de kennismigranten een soortgelijke oplossing? Nee, omdat er nog geen modelovereenkomsten, conform de eisen van het Burgerlijk Wetboek, zijn die als voorbeeld en toetsteen voor de betrokken partijen en de controlerende overheid kunnen dienen.

De vrouwen zullen een arbeidscontract moeten overleggen met een garantieloon van 45.000 euro. Zo veel wordt er doorgaans door buitenlandse vrouwen niet verdiend. Maar hoe kan een vrouw van buiten de Europese unie beoordelen of het contract juridisch in orde is en moreel gezien de toets van fatsoen kan doorstaan? Prostitutie is sinds 2001 wel arbeid maar is geen arbeid als ieder ander werk. Het is van het grootste belang dat in een arbeidscontract voor de prostitutie waarborgen zijn opgenomen omtrent de persoonlijke en seksuele integriteit van de prostituee. Met nadere woorden: je mag dan wel in loondienst bij een seksclub werken, dat betekent nog niet dat de baas jou opdracht kan geven om elke klant te accepteren of elke seksuele dienst te leveren. Daarover is men het in de prostitutiediscussie overigens wel eens. Maar de oplossing is nog niet gevonden: knappe juristen breken hun hoofd over de vraag hoe formuleer je arbeidscontracten in de prostitutie? Met ander woorden: er is geen algemeen aanvaard model voor fatsoenlijke arbeidsverhoudingen in de prostitutie.
Neemt de Nederlandse regering dan niet een onverantwoord risico door ruim baan te geven aan werkgevers in de prostitutie om op eigen houtje contracten in elkaar te flansen, die ongetwijfeld de lusten bij de bazen en de lasten bij de vrouwen leggen? De vrouwen zijn vaak zo wanhopig om een werkvergunning te krijgen dat ze ongezien alles tekenen wat hun wordt voorgeschoteld. Wie garandeert ons dat het meeste van het verdiende garantieloon niet terugvloeit naar de exploitanten, in de vorm van hoge kost- en inwoning bijvoorbeeld. De geschiedenis van de prostitutie is geplaveid met constructies waarbij de vrouwen aan het kortste eind trekken. Waarom zal dit nu opeens anders zijn? En het arbeidscontract is gekoppeld aan de verblijfsvergunning. Seksclubeigenaren wordt het dan wel heel makkelijk gemaakt: wil je die klant weigeren, of wil je niet onbetaald overwerken? Dan ontsla ik je toch!

De vrouwen staan er helemaal alleen voor bij het opkomen van hun rechten die uit hun arbeidscontracten naar voren komen, Maar verkeren ze in een positie om hun recht te halen? Ze kennen de instanties niet, spreken de taal niet, worden vaak in isolement in de seksclub gehouden. Dan zou het er op papier nog wel fraai kunnen zijn geformuleerd, in de praktijk worden ze, net als nu meestal, dom gehouden en bedrogen.

De Rode Draad is een van de weinige organisaties die de vinger op de zere plek legt en probeert de vrouwen bij te staan in hun strijd om recht en emancipatie.
Maar de regering redeneert rechtlijnig, prostitutie is nu een respectabel kennisberoep, en die hebben geen Rode Draad meer nodig om hun belangen te verdedigen of hen te informeren over hun rechten. Daarvan kan de subsidie daarom rustig worden geschrapt. De Rode Draad, tel 020 6243366

van bovenstaand bericht.

10 aug 04 22:24