PERSBERICHT

Datum11 augustus 2004
Nummer014

NETTOWINST* BUHRMANN OVER TWEEDE KWARTAAL IN 2004
GESTEGEN TOT EUR 36 MILJOEN (2003: EUR 7 MILJOEN)

Ø Autonome omzet 1% gestegen
Ø Hogere toegevoegde-waardemarges in alle divisies Ø Nettowinst* per aandeel (fully diluted) tweede kwartaal gestegen tot EUR 0,18 ten opzichte van EUR 0,03 een jaar geleden

KERNCIJFERS
x EUR miljoenen2e kwartaal2e kwartaal exclusief Paper Merchanting 20042003 in EUR tegen
gelijke koersenK2 2004K2 2003 in EUR tegen gelijke koersen Netto-omzet1.421,62.135,6-33,4%-31,2%1.421,61.477,0-3,8%-0,6% EBITAE**49,856,7-12,1%-9,2%49,844,212,6%16,6%
Nettowinst*35,97,3
Nettoresultaat15,31,9
Nettowinst* per gewoon aandeel (fully diluted) in euro 0,18
0,03

* Nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening vóór afschrijving van goodwill en bijzondere posten.
**Winst vóór interest, belastingen, afschrijvingen van goodwill en bijzondere posten (zie ook de opmerkingen onder Waarderingsgrondslagen)

REACTIE VAN DE VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR
Frans Koffrie, voorzitter van de Raad van Bestuur, zei over de resultaten van het tweede kwartaal van 2004: "Dankzij de genomen maatregelen, zijn wij erin geslaagd hogere toegevoegde-waardemarges te genereren in alle divisies. Als gevolg van onze strategische initiatieven is de operationele winst van onze office products-activiteiten en het totale nettoresultaat sterk gestegen. De resultatenontwikkeling van de divisie Office Products Europa was nog teleurstellend. Corporate Express Australië heeft de sterke omzet- en winstgroei voortgezet. In Noord-Amerika, onze grootste markt, zorgden een verdere verlaging van de kosten, goed margebeheer en aanzienlijke productiviteitsverbeteringen voor een 18% hoger bedrijfsresultaat, gemeten tegen gelijke koersen. Dit versterkt onze financiële positie en bevestigt onze strategie die is gericht op duurzame winstgevende groei."

VOORUITBLIK
Terwijl de marktomstandigheden in Noord-Amerika langzaam verbeteren, blijft het handelsklimaat in de meeste van onze belangrijke Europese markten moeilijk.

Maatregelen voor het verhogen van de toegevoegde-waardemarges, het verbeteren van de productiviteit en het terugdringen van de kosten leveren goede resultaten op. Vooruitkijkend verwachten wij een toename van het aandeel in de omzet van producten die wij verkopen onder eigen merknamen, die hogere marges kennen. Ook verwachten wij verdere groei van het omzetvolume met betrekking tot productcategorieën die recentelijk aan ons assortiment zijn toegevoegd.

Ons programma voor consolidatie van distributiecentra, het overgrote deel van de systeemintegraties en de omvangrijke reorganisaties hebben wij afgerond. Hierdoor beschikken wij nu over een uiterst efficiënte logistieke organisatie en een geavanceerde infrastructuur. Onze operationele leverage - de mogelijkheid om grotere orderstromen te verwerken met onze bestaande infrastructuur- zal zorgen voor versnelde winstgroei zodra de omzetvolumes toenemen. Om dit te bewerkstelligen zullen we onze marketing- en verkoopactiviteiten nog meer aandacht geven.

Na de succesvolle herfinanciering van onze schuldenportefeuille zullen de financieringslasten voortaan lager zijn. Nieuwe financieringsinitiatieven daargelaten, verwachten wij dat de financieringslasten exclusief bijzondere posten voor 2004 uit zullen komen in een range tussen EUR 65 miljoen en EUR 70 miljoen (2003: EUR 161 miljoen).

Wij zullen ons blijven richten op kasstroomgeneratie en de verdere vermindering van schulden, waarbij wij aandacht zullen blijven schenken aan een strikt beheer van het werkkapitaal. Wij handhaven de eerder afgegeven verwachting dat de beschikbare kasstroom voor het hele jaar positief zal zijn.

SAMENVATTING FINANCIËLE GANG VAN ZAKEN TWEEDE KWARTAAL
· De netto-omzet bedroeg EUR 1.422 miljoen. De autonome omzet steeg met 1% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2003. Valutakoersschommelingen hadden een negatief effect van 3,2%.
· Zoals blijkt uit de toename van de operationele winst (EBITAE) exclusief Paper Merchanting tot EUR 49,8 miljoen, creëren wij waarde door de succesvolle marketing van ons productaanbod dat wij verkopen onder eigen merknaam, de voordelen van het grootschaliger inkopen van deze producten bij door ons geselecteerde voorkeursleveranciers, en door de verhoging van de productiviteit.
· De toename van het nettoresultaat is inclusief een bijzondere last van per saldo EUR 9,2 miljoen, die betrekking heeft op de herfinanciering, lagere kosten verband houdend met voormalige desinvesteringen, en daarmee samenhangende belastingeffecten.
· In het tweede kwartaal is een belastingbate geboekt van EUR 6,9 miljoen, waarin een vrijval van voorzieningen is begrepen van EUR 8 miljoen voortvloeiend uit de afronding van belastingaudits over het jaar 1997.

FINANCIËLE VEronderstellingen VOOR 2004
Exclusief valutakoersschommelingen, verwachten wij dat de amortisatie van goodwill ongeveer EUR 45 miljoen zal bedragen, terwijl de afschrijvingslasten voor het hele jaar naar verwachting rond EUR 85 miljoen zullen zijn. De effectieve belastingdruk voor 2004, uitgedrukt als percentage van de brutowinst vóór afschrijving van goodwill en bijzondere posten, zal naar verwachting minder zijn dan 10%. De kapitaalsinvesteringen zullen in 2004 niet meer dan EUR 75 miljoen bedragen.
---