Socialistische Partij

Tomaat 2004

Van Gennip negeerde signalen over subsidie voor export werkgelegenheid

10-08-2004 * SP-Kamerlid Arda Gerkens is verbaasd over de laconieke reactie van staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) op berichten over het verstrekken van subsidies om banen naar lage-lonenlanden te verplaatsen. Van Gennip ontkende in Twee Vandaag dat deze ontwikkeling gesubsidieerd wordt, terwijl ze al in juni signalen kreeg dat dit wel degelijk het geval is. Bovendien vraagt Gerkens zich af waarom Van Gennip al weken te laat is met het beantwoorden van Kamervragen over dit onderwerp.

Al op 30 juni stelde de SP schriftelijke vragen over de subsidie op het exporteren van werkgelegenheid naar lage lonen landen. De staatssecretaris kreeg dus al bijna zes weken geleden signalen dat de regeling een zeer nadelige uitwerking zou hebben, maar deed vervolgens niets.

Arda Gerkens Gerkens noemt die houding laks en laakbaar: "Terwijl vele mensen hun werk naar het buitenland zien verdwijnen, voelt nota bene onze staatssecretaris van Economische Zaken zich niet geroepen om na te gaan of belastinggeld hiervoor misbruikt wordt." Kamervragen horen binnen drie weken te worden beantwoord, maar de kritische vragen over de omstreden TAOM-regeling blijven al bijna zes weken onbeantwoord. "Ik heb vanmorgen aanvullende vragen gesteld en haar gemaand de eerdere vragen met spoed te beantwoorden," zegt Gerkens.