Algemene Inspectiedienst (AID)

Onder bestuursdwang aanbrengen oormerken bij schapen Kerkrade, 11 augustus 2004

Gisteren heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) in samenwerking met het bureau I&R en de politie, een koppel van 86 schapen van een schapenhouder in de gemeente Utrecht, voorzien van de vereiste oormerken. Het is voor het eerst dat de AID in een dergelijk zaak is overgegaan tot bestuursdwang, omdat de eigenaar van de dieren, in gebreke was gebleven. Al in januari van dit jaar werden bij een controle bij de schapenhouder ongemerkte schapen aangetroffen en proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Vanaf dat moment werd de man meerdere malen schriftelijke aangezegd zijn schapen te merken, maar bleef ondanks dat in gebreke. De kosten voor deze actie zijn voor rekening van de schapenhouder.

Tijdens de actie waarbij een dierenarts aanwezig was, werden in de weide van de schapenhouder zeven kadavers van schapen in verregaande staat van ontbinding aangetroffen. Bovendien werd een tiental zieke schapen aangetroffen met Myiasismaden. Op initiatief van de AID zijn de dieren direct door een schapenservicebedrijf en de dierenarts behandeld tegen Myiasis en kreupelheid. Een van de zieke schapen overleed tijdens de controle door de AID.

Tegen de schapenhouder, die reeds eerder voor een dergelijk feit is veroordeeld, wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, het Besluit welzijn productiedieren en de Destructiewet.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.