Gemeente Neede

Inschrijving voor Nationale Jammarkt nog tot 10 juni mogelijk

Op woensdag 11 augustus is er al weer voor de veertiende keer de enige echte Nationale Jammarkt. Dit smakelijke evenement wordt gehouden in het centrum van Neede (Oudestraat/Borculoseweg). Van 11 tot 17 uur kunnen op die dag allerlei soorten binnen- en buitenlandse jams, confituren, marmelades en aanverwante artikelen worden uitgestald, zowel van de grote fabrieken als van de biologische tuinbouw. Ook eigengemaakte vruchtenproducten kunt u aan de man brengen. Want niet alleen producenten, importeurs en handelaren kunnen een plaatsje krijgen, ook particulieren kunnen voor een gering bedrag een kraam huren. Belangstellenden kunnen een inschrijfformulier aanvragen bij de gemeente Neede, postbus 9100, 7160 HA Neede, telefoon (0545) 28 88 54 of 28 88 40. Inschrijving is tot 10 juni mogelijk. Het inschrijfformulier is hier te downloaden.

branchebeperking

Alles wat met vruchtenconserven te maken heeft kan op de Nationale Jammarkt in Neede worden verkocht. Dus ook vruchtensappen, siropen, moes, compote, chutney, limonades, geleisuikers, pectine, inmaakbenodigdheden, kookboeken en keukengerei. Verkoop van alcoholhoudende drank vanaf de kramen is niet meer toegestaan. Tevens is er gelegenheid om te proeven, demonstraties te houden en voorlichting te geven. Voor de Jammarkt geldt een branche-beperking. Inschrijvingen voor producten die geen verband houden met vruchtenconserven worden niet gehonoreerd. Ondernemers die aan het terrein van de Jammarkt zijn gelegen, kunnen deelnemen mits zij inspelen op het jam-thema.

succes

De Nationale Jam-markt is jaarlijks een groot succes. Uit alle hoeken van het land komen "smulpapen" naar Neede. De verschillende soorten jam en aanverwante artikelen vliegen weg. Op de markt wordt traditioneel de Jam-koningin aan de bezoekers gepresenteerd. Het aantal bezoekers wordt jaarlijks geschat op zo'n 40.000.

jamhistorie

De Jam-markt wordt georganiseerd door het gemeentebestuur van Neede. Zij werd geïnspireerd door de jam-historie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij Gelderland. Deze opende in 1903 zijn deuren. Ook is er een boekje over de geschiedenis van de jamfabriek te koop. De Nationale Jammarkt valt samen met het begin van het SEN-zomerfeest en de Needse kermis. Berichttype Actueel