Ingezonden persbericht


IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AZ Valkenburg aan de Geul

Heksen brengen bezoek aan pastoor

Pastoor Jansen van de beide parochies van Valkenburg krijgt op woensdag 11 augustus een wel heel wonderlijk gezelschap op bezoek. Die avond brengen de heksen van Schaloen namelijk een worst naar meneer pastoor, die wordt gevraagd om door gebed te zorgen voor goed weer tijdens de jaarlijkse heksennacht in de kasteeltuin van Oud-Valkenburg. De heksen zullen rond 20.00 uur hun opwachting maken bij de pastorie in de Kerkstraat en na afloop nog de straten van Valkenburg onveilig maken. De heksennacht zelf vindt plaats op zaterdag 14 augustus 2004. Tijdens deze avond, die om 21.00 uur start, worden allerlei lekkere heksenhapjes en drankjes geserveerd en kunnen bezoekers hun hersens pijnigen met een bijzondere opdracht. De tuin gaat open om 20.30 uur.

Heksen zijn mythologische wezens, waaromheen een waas van geheimzinnigheid hangt. In het verleden werden net als in vele andere Limburgse plaatsen ook in Valkenburg verhalen verteld over vrouwen, die zich bezig hielden met magie en kruidengeneeskunst. Veelal werden deze vrouwen als verschoppelingen van de maatschappij beschouwd en regelmatig door de overheid fel vervolgd en om het leven gebracht. Veel planten in de kasteeltuin zijn eveneens omgeven met magie, geneeskunst en bijgeloof en staan als heksenkruiden bekend.

Zes jaar geleden kwam een groep vrijwilligers van het IVN op het idee om de relatie tussen heksen en planten uit te beelden in de vorm van een feest. Met liedjes, optredens en aan kruiden gerelateerde hapjes en drankjes kwam het eerste heksenfeest van de grond.
De entreeprijs bedraagt Euro 12,50 per persoon. De aanvang van de avond is om 21.00 uur, de tuin gaat open om 20.30 uur. U wandelt in een tuin die feeëriek verlicht is met fakkels en kaarsen. U wordt gezalfd en kunt uw wensen verbranden. Er staan magisch versierde tentjes waar u speciale heksenhapjes of dito drankjes kunt proeven, die gemaakt en gepresenteerd worden door onze heksen en tovenaars. Waarzegsters zullen u de toekomst voorspellen en wilt u er zelf uitzien als een heks ga dan naar de bjoetiesalon "De Pukkel". Vooral voor mensen die te kampen hebben met te veel schoonheid is dit een ideale gelegenheid om snel van dit probleem afgeholpen te worden. De verhaaltjesheks is aanwezig om mooie heksenverhalen te vertellen.
Verder zijn er demonstraties klankschalen, worden tarotkaarten gelezen en zijn er geheimzinnige haren- en orenlezers aanwezig. Voor de kinderen zullen heksenspelletjes georganiseerd worden. Voor de volwassenen is er een heksentoer door de tuin waaraan magische prijzen verbonden zijn. Om even uit te rusten en de dorst te lessen is een klein terras aanwezig. Wilt u als heks of tovenaar op bezoek komen.... dat mag. De twee opperheksen Fenian en Eucalypta zullen als jury optreden en aan de winnaar een prijsje overhandigen. Tot slot, zo tegen middernacht, zal iedereen een aandenken ontvangen en door de heksenbezems de tuin uitgeveegd worden. De kaartverkoop start vanaf 25 juli bij de Read Shop en het Toebackshuis te Valkenburg en aan de kassa van de Kasteeltuin. Reserveren kan ook telefonisch bij Marieke Maessen 043-6013312 en Franny Hammink 06-21553308. Er worden maximaal 250 bezoekers toegelaten, dus reserveren wordt aanbevolen.