Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200305807/1
Beroep van de Stichting Milieufederatie Groningen tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan buitengebied Termunten camping Klein Finland van de gemeente Delfzijl. Met het plan wordt de aanleg van een recreatiepark mogelijk gemaakt. Het gebied wordt aan de zuidkant door een dijk gescheiden van het Hondhalstermeer. De milieufederatie vreest dat het park de natuurwaarden van het Hondhalstermeer ernstig zal aantasten. De provincie is van mening dat het plan niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.


* 200306757/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan Akkerweg 1-3 van de gemeente Driebergen-Rijsenburg. Met het plan wordt zowel voor de Turkse als voor de Marokkaanse gemeenschap in Driebergen-Rijsenburg de bouw van een gebeds- en ontmoetingsruimte en de aanleg van onder meer parkeervoorzieningen aan de Akkerweg mogelijk gemaakt. Als bezwaar hiertegen wordt aangevoerd dat met het plan is afgeweken van het streekplanbeleid van de provincie. De omvang van de bouw is tweemaal zo groot als de bebouwing die er voorheen stond en de buurthuisfunctie is nieuw, aldus appellanten. Zij vinden ook dat er ten onrechte van uit wordt gegaan dat met het plan een groot maatschappelijk belang is gediend en zij vrezen voor een toename van verkeer en voor geluid- en parkeeroverlast. De gemeenteraad van Driebergen-Rijsenburg heeft de mogelijkheid van de bouw van de gebeds- en ontmoetingsruimten in het plan opgenomen omdat die van belang wordt geacht voor de ontwikkeling van de identiteit van de Turkse en Marokkanse gemeenschap in de gemeente. De provincie heeft geen aanleiding gezien het plan in strijd met een goede ruimtelijke ordening te achten en onderschrijft het standpunt van de gemeenteraad van Driebergen-Rijsenburg. Zie in dit kader ook de uitspraak met het dubbele zaaknummer 200306855/1 en 200400369/1 die ook op 11 augustus 2004 openbaar wordt gemaakt. In die zaak gaat het om de verlening van de vrijstelling van het (vorige) bestemmingsplan en de verlening van de bouwvergunning voor de gebeds- en ontmoetingsruimte.


* 200307669/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan De Ploen-Zuid van de gemeente Duiven. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de locatie Ploen-Zuid in het noordelijke deel van Duiven en voorziet onder meer in een regeling voor 300 nog te bouwen woningen, waaronder zorgwoningen. Degenen die tegen deze goedkeuring beroep hebben ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (appellanten genoemd), voeren onder meer aan dat bepaalde gronden ter plaatse niet de bestemming Woondoeleinden hadden moeten krijgen, maar de bestemming Openbaar groen. Dit om te voorkomen dat toekomstige bewoners stank- en geluidoverlast van hun hobbydieren zullen ondervinden. Appellanten houden hobbymatig enkele dieren, waaronder pauwen. kippen, ganzen, schapen en herten.


* 200307867/1
Beroep van de Stichting Burger Comité Hof tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan Omgeving Centrum, herziening 2002-1, gemeentehuis. De gemeente Hof van Twente is ontstaan na een gemeentelijke herindeling, waarbij vijf voormalige gemeenten waaronder Goor, zijn samengevoegd. Het gemeentelijke apparaat is in de huidige situatie gevestigd op zes verschillende plaatsen. Met het plan is beoogd de bouw van één centraal gemeentehuis in het centrum van Goor mogelijk te maken, in combinatie met de bouw van een politiebureau, bibliotheek, winkels en een uitbreiding van het Verenigings- en Evenementencentrum De Reggehof. De Stichting is het onder meer niet eens met de gekozen locatie voor het bestuurscentrum, omdat door de slechte infrastructuur van het gebied verkeers- en parkeerproblemen zullen ontstaan. Bovendien bestaat volgens haar geen draagkracht onder de plaatselijke bevolking voor een bestuurscentrum op deze locatie. Zij wijst dan ook op twee alternatieve locaties. Voorts had volgens de Stichting een nader bodemonderzoek moeten worden verricht, gezien de vermoedelijke asbestvervuiling in het plangebied en de mogelijke aanwezigheid van archeologisch waardevolle restanten van een oude havezate. Ook de financiële uitvoerbaarheid van het plan wordt betwist.


* 200308813/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing door de minister van Justitie van het verzoek van een persoon om de registratie van gegevens met betrekking tot diens zoon uit het Cliënt-Volgsysteem Jeugdcriminaliteit (CVS-JC) te verwijderen. In oktober 2001 heeft de zoon een meisje geschopt, waarbij hij haar heeft geraakt aan haar bovenbeen. Dit feit is naar aanleiding van een proces-verbaal van de politie geregistreerd in het CVS-JC. De vader is het hier niet mee eens. Hij vindt registratie niet gerechtvaardigd. Omdat de misdraging van de zoon bezwaarlijk als jeugdcriminaliteit kan worden gezien, wordt met de registratie voorbijgeschoten aan het doel van het CVS-JC. De kinderrechter heeft de zoon weliswaar schuldig bevonden aan mishandeling, maar hem geen straf opgelegd. De vader is van mening dat registratie niet had plaats mogen vinden. De rechtbank in Arnhem heeft in november 2003 een eerder beroep van de vader ongegrond verklaard. Hij komt nu tegen deze uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.