Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 11-8-2004

Kabinetsstandpunt Wet Bopz

Minister Hoogervorst zet in deze brief - mede namens minister Donner van Justitie - het kabinetsstandpunt uiteen om de Wet Bopz (bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) beter te benutten. In de bijlage 1 is de uitgebreide beschrijving van het kabinetsstandpunt, bijlage 2 het rapport van de Rekenkamer en bijlage 3 het onderzoeksverslag van de Gezondheidsraad.
Voor de verruiming van dwangbehandelingen van opgenomen mensen met een psychiatrische aandoening is aanpassing van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) nodig. Onderzoek moet uitwijzen hoe en onder welke voorwaarden de wet kan worden gewijzigd.
De wetswijziging moet verloedering en overlast terugdringen. Eind 2004 stuurt het kabinet twee stukken naar de Kamer. Het eerste beschrijft meer maatregelen voor gerichte zorg aan een specifieke groep psychiatrische patiënten die voor veel overlast zorgen; het tweede is de opzet van een nieuwe regeling voor de psychogeriatrie en de verstandelijk gehandicaptenzorg naar de Tweede Kamer. Daarmee krijgen deze sectoren een eigen wettelijk kader.

PDF
Kabinetsstandpunt Wet Bopz (nieuw venster)

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel