MUZIEKLAB BRABANT

B.I.D.S.S.: Nieuwe Jazz-hiphop formatie

B.I.D.S.S.: opzwepende fusie van hiphop en jazz, voor het eerst te zien op Theaterfestival Boulevard

Niet aftikken en gaan, zoals dat zo vaak gaat bij bands. Nee, éérst een ritme laten maken, dat in de computer zetten, dan een melodie voor over die beats door iemand anders laten bedenken en dan pas gaan. Dat is, heel in het kort, het idee achter B.I.D.S.S., een door Muzieklab Brabant en novembermusic ondersteunde band van saxofonist Guido Nijs. Het eerste concert is te zien op Theaterfestival Boulevard (12 augustus aanstaande)

B.I.D.S.S. (de afkorting staat voor Brabants Instituut voor Daftige Sounds en Samples) (Daftig, ja) wil hiphop met jazz laten fuseren, dus de energie en de dansbaarheid van de vaak elektronisch gegenereerde beats combineren met de dwarsigheid en de improvisatie van de jazz. Die dwarsigheid werd extra benadrukt door verschillende componisten, actief in uiteenlopende genres, bandjes met beats op te sturen met de vraag daar melodische schetsen bij te leveren voor een nieuw nummer. Die ritmes en schetsen werden vervolgens door B.I.D.S.S. bewerkt tot afgeronde nummers. Je zou kunnen zeggen dat de schetsen tot heldere tekeningen werden ingekleurd.

Het plan voor B.I.D.S.S. ontstond twee jaar geleden tijdens het Stranger Than Paranoia-festival, in de Tilburgse concertzaal Paradox. Daar dienden nummers van rapgroep De La Soul als basis voor nieuwe nummers van een gelegenheidsband onder leiding van Nijs. Toen Muzieklab Brabant het idee van Guido Nijs om hierop door te gaan omarmde, was B.I.D.S.S. een feit.

Guido Nijs, actief in bands als Groove Troopers, Beef! en Raise The Roof, weet zich muzikaal gesteund door turntablist Oktavius (Frank van Leeuwen), bassist Thijs Lodewijck (Linked, Hans Dulfer) en toetsenist Remko Kühne (Hooverphonic, U-Turn). De composities en schetsen voor de nummers werden onder meer geleverd door jazzbassist Eric van der Westen en pianist Jeroen van Vliet.

B.I.D.S.S. speelt op 12 augustus om 23.00 uur tijdens Theaterfestival Boulevard in Den Bosch , en tijdens het November Music festival, op 18 november in Gent en op 19 november Den Bosch. Daarna duikt B.I.D.S.S. het Club en hiphop circuit in.
Educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff volgt B.I.D.S.S voor haar ckv1-project Palet Mono: Muziek, dat bestaat uit een muziekmagazine en bijbehorende dvd / video met kijk- en luisterfragmenten

van bovenstaand bericht.


09 aug 04 15:49