Gemeente Oirschot

Woonwijk Moorland-Oost opnieuw ter inzage

Toekomstige bouwlocatie Moorland-Oost

Enkele weken geleden heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Moorland-Oost vastgesteld. Daarmee wordt duidelijk hoe het gebied aan de zuidrand van de kern Oirschot er in de toekomst uit gaat zien. Het plan, waarin de nodige wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte van het eerste plan, ligt vanaf 12 augustus ter visie bij de centrale balie.

Planvorming
In 2001 is de gemeente begonnen met de serieuze planvorming voor het nieuwe woongebied Moorland-Oost. In de eerste plannen was er sprake van een ruim opgezette wijk met ongeveer 150 woningen en een school, de Kempenhorst. Door reacties van omwonenden, de provincie en andere instanties was een bijstelling van het plan noodzakelijk. Er moesten vooral meer en kleinere woningen worden gebouwd. Het ontwerpbestemmingsplan dat in december vorig jaar ter visie werd gelegd, maakte dat al duidelijk. Op 27 juli heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld en daarmee aangegeven hoe het gebied Moorland-Oost er in de toekomst uit zal gaan zien.

Het huidige bestemmingsplan Het bestemmingsplan behelst het gebied gelegen tussen de straten Slingerbos, Moorland en Kempenweg. In het gebied worden de komende 10 jaar ruim 230 woningen en een nieuw schoolgebouw voor de Kempenhorst gebouwd. De school is in de zuidoosthoek van het plangebied gelegen en kan ongeveer 1000 leerlingen herbergen. Met name voor wat betreft de woningen hebben er nogal wat wijzigingen plaatsgevonden. In eerste instantie werd uitgegaan van een wijk met vooral vrijstaande en halfvrijstaande (twee-onder-één-kap) woningen. Naar aanleiding van het volkshuisvestingsplan, het Streekplan en de opmerkingen van de Provinciale Planologische Commissie wordt er nu ook een groot aantal woningen gebouwd voor senioren, starters en doorstromers. De bebouwing wordt in een hogere dichtheid gerealiseerd, wat betekent dat er meer woningen per hectare worden gebouwd. Dit betekent concreet kleinere kavels en meer rijtjeswoningen, en dus minder vrijstaande woningen op grote kavels. Verder heeft de gemeenteraad een lage brug over het kanaal voor voetgangers en fietsers opgenomen in het plan. Ook zal het vulpunt voor de lpg-installatie bij het tankstation aan de Kempenweg worden verplaatst naar de zuidzijde van het gebied. Op de huidige locatie ligt de lpg-installatie namelijk erg dicht bij de geplande school; vanuit veiligheidsoogpunt is dat niet erg wenselijk.

Hoe nu verder?
Door de vaststelling van dit bestemmingsplan komt de bouw van betaalbare woningen voor jongeren en senioren weer een stapje dichterbij. Als ook Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant instemmen met het plan, kunnen we in de loop van 2005 de eerste woningen in Moorland gaan bouwen.
Het bestemmingsplan ligt vanaf 12 augustus tot en met 8 september 2004 ter visie bij de centrale balie. Gedurende die termijn kunnen personen die al eerder bij de gemeenteraad zienswijzen hebben ingediend, bezwaar maken tegen het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad. De bezwaren dienen te worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC s-Hertogenbosch. Personen die eerder niet hebben gereageerd, maar het niet eens zijn met de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen, kunnen ook bezwaar maken. Hetzelfde geldt voor personen die kunnen aantonen dat zij eerder niet in de gelegenheid waren om zienswijzen in te dienen.