Time : 2:31:02 PM
Date : Wednesday, August 11, 2004
Sender Name: O.L.Vrouwziekenhuis Aalst

Strijd tegen hartstilstand wordt buiten het ziekenhuis gewonnen

Cardiovasculair Centrum van het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis, Campus Aalst en Asse:

Jaarlijks overlijden er in België naar schatting 13000 mensen plots aan een hartstilstand. Dit plots overlijden is in de meeste gevallen het gevolg van kamerfibrilleren: Een ritmestoornis van het hart die aanleiding geeft tot een acute circulatiestilstand. Hoewel een hartstilstand meestal optreedt bij mensen met een voorafgaande hartziekte, is plotse dood in de helft van de gevallen de eerste manifestatie van een dergelijke ziekte.
Wanneer de hartstilstand binnen de eerste minuten beëindigd wordt door een electrische shock (defibrillatie), is de kans op overleven groot. Gezien bijna alle gevallen van hartstilstand optreden buiten het ziekenhuis is de tijd tot behandeling meestal veel te lang. Momenteel is de kans op overleving dan ook slechts 2 tot 5 procent. Snellere toegang tot defibrillatie kan deze onacceptabele toestand verbeteren.

Het Cardiovasculair Centrum van het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis, Campus Aalst en Asse start daarom met een proefproject waarbij de huisartsenkringen van Opwijk en Asse uitgerust zullen worden met een automatische externe defibrillator (AED). In geval van een circulatiestilstand kunnen deze huisartsen, die vaak als eerste bij de patient arriveren, dit toestel gebruiken. De AED maakt een analyse van het hartritme en voert zonodig automatisch een defibrillatie uit. Hiermee kan kostbare tijd gewonnen worden hetgeen de overlevingskans zal vergroten. In dat kader verwijzen we naar het verslag van de Amerikaanse Public Access Defibrillation Trial dat op 12 augustus a.s. in de New England Journal of Medicine verschijnt, waarin aangetoond wordt dat het gebruik van automatische defibrillatoren door getrainde leken de kans op overleven na een hartstilstand significant vergroot. Een verdere verspreiding van AED's én gebruik ervan door getrainde vrijwilligers in druk bezochte plaatsen zoals winkelcentra, stations, sportcentra en grote bedrijven kan ook in België de tijd tot defibrillatie verkorten en daarmee de overleving na hartstilstand verbeteren.

Dr Peter Geelen, Cardioloog
Eenheid voor Hartritmestoornissen

Dr Jan Leeman, Cardioloog
Hartbewakingseenheid Asse

Cardiovasculair Centrum
Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis
Campus Aalst en Asse
Inlichtingen 053-724439