Politie Friesland

Politieberichten van 11/08 13.00 uur t/m 12/08 07.00 uur

Fryslân 12-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

St. Annaparochie: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 11.35 uur vond op de Hemmemaweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een vrachtauto. Een 30-jarige man reed met zijn personenauto over de Hemmemaweg vanuit de richting Berlikum. Voor hem reed de vrachtauto, bestuurd door een 40-jarige man uit Holwerd. De vrachtauto wilde ter hoogte van de Dwinger linksaf slaan. De man uit Berlikum had dat te laat in de gaten en reed tegen de achterzijde van de vrachtauto. Een 58-jarige vrouw uit Berlikum, passagiere van de personenauto, is voor nader onderzoek met de ambulance overgebracht naar het MCL-zuid.

It Heidenskip: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 13.45 uur vond op de Ursuladyk een aanrijding plaats tussen een bestelauto en een fiets. De bestelauto, bestuurd door een 58-jarige man uit Blauwhuis, reed richting de
Heidenskipsterdyk. In een onoverzichtelijke bocht kwam hij twee fietsers tegemoet. De buitenste fietser, een 10-jarige jongen uit It Heidenskip, reed over het midden van de weg. Zowel de fietser als de automobilist probeerden uit te wijken en te remmen. Helaas zonder resultaat; een aanrijding was het gevolg. De fietser kwam met het hoofd tegen de voorruit van de auto en is gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sneek: mishandeling op starteiland
Woensdagmiddag heeft een 33-jarige inwoner van Rotterdam aangifte gedaan van mishandeling op het starteiland. s Nachts omstreeks 01.00 uur kreeg hij woorden met een man die bij/tegen zijn tent wilde urineren. Toen de aangever daar wat van zei ontstond er een woordenwisseling en geduw over en weer, waarna de plassende knaap vertrok. Ongeveer een kwartier later verscheen de knaap opnieuw, nu in het gezelschap van een tiental anderen. Er ontstond opnieuw een woordenwisseling, waarna de aangever een vuistslag in het gezicht kreeg en viel. Daarna werd hij meermalen geslagen en geschopt door meerdere personen. Ook werden er twee bierflesjes op zijn hoofd stuk geslagen. Vrienden van de aangever zijn ertussen gesprongen. De aangever liep letsel aan hoofd en lichaam op. Ook mist hij een tand. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie stelt een onderzoek in naar de daders.

Leeuwarden: bedreiging na winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.40 uur werd een vrouw betrapt op een diefstal bij een winkel aan de Tijnjedijk. De vrouw wilde met drie pakken waspoeder in haar rugzak de winkel zonder te betalen verlaten. Toen de vrouw de winkel verliet werd ze aangesproken door twee
winkelmedewerkers die de rugzak afpakten. Daarop werden de medewerkers bedreigd door een man, die kennelijk bij de vrouw hoorde. De man stond buiten te wachten. Het stel is daarop vertrokken. Een 35-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in naar de daders.

Scharsterbrug: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 14.40 uur vond een ongeval plaats op de westelijke rijbaan van de A6 (vanaf verkeersplein Joure richting Lemmer) waarbij 3 personenautos en een vrachtauto betrokken waren. Omdat de brug over de Scharsterrijn open had gestaan, stond er een kleine file. Toen het verkeer weer kon rijden wilde de auto van een 60-jarige man uit Heerenveen niet starten. Hij bleef stil staan op de linkerrijstrook. Het verkeer op de rechterrijstrook kwam wel op gang. Een 35-jarige vrachtautochauffeur uit Vianen stopte op de vluchtstrook om assistentie te verlenen aan de gestrande bestuurder. Een 55-jarige man uit Emmeloord bestuurde een personenauto met caravan en wilde tussen de vrachtauto en de gestrande auto door rijden. Op dat moment naderde een 24-jarige vrouw uit Lemmer over de linkerstrook. Zij had niet in de gaten dat de auto voor haar stil stond. Zij reed tegen de achterzijde van de Heerenvener. Haar auto ging naar rechts en raakte de auto met caravan. De caravan klapte hierdoor op de vrachtauto. Hierdoor ging het trekkende voertuig van de caravan over de kop. De caravan brak in meerdere delen. De auto van de vrouw uit Lemmer kwam tot stilstand tegen de middenvangrail. De vrouw uit Lemmer, de man uit Heerenveen en zijn 61-jarige echtgenote zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De rijbaan is enkele uren afgesloten geweest vanaf het verkeersplein Joure.

Wijckel: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 19.05 uur vond een aanrijding plaats tussen een motorfiets en een fiets op de Lytse Jerden. Twee fietsers reden naast elkaar richting Sloten. Daarachter in dezelfde richting reed de motor, bestuurd door een 38-jarige man uit Sondel. Volgens de motorrijder reed de buitenste fietser over het midden van de weg, waardoor hij besloot tussen de twee fietsers door te rijden . Daarbij raakte hij de linkerfietser met het stuur. De fietser, een 82-jarige man uit Balk, kwam hierdoor ten val. De man is met inwendige klachten overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Jirnsum: eenzijdig ongeval met letsel
Woensdag omstreeks 20.00 uur heeft een eenzijdig ongeval op de Reinerswei plaats gevonden met een personenauto. Een 19-jarige inwoner van Jirnsum verloor in een bocht de macht over het stuur. Hij kwam in de sloot terecht en raakte bekneld. De bestuurder is do0r de brandweer uit de auto geknipt. Hij is zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis MCL-zuid. Omdat het niet duidelijk was of er nog meer inzittenden waren is door de brandweer de sloot onderzocht.

Sneek: alcoholcontrole op het water
Woensdagmiddag en avond is op het Snekermeer in de omgeving van het starteiland een alcoholcontrole gehouden op het water. Met 5 opvallenden speedboten, één onopvallende boot en het grote schip van de KLPD (drijvend kantoor) werd de controle uitgevoerd. Van 133 schippers werd een ademtest afgenomen. Drie van hen bliezen te veel:
1,4, 1,1 en 1, 07 ug/l. Slechts 0,8 ug/l is toegestaan. Ze krijgen een proces-verbaal. Daarnaast werden nog 13 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere te snel varen, geluidsoverlast, niet gebruiken van dodemansknop en verlichting.
Het was opvallend dat veel schepen een BOB als schipper hadden aangewezen. Wel bleek weer dat er veel wordt gedronken op het water, maar dat men vaak net onder de wettelijke limiet blijft.

Nes (A): onder invloed
De politie heeft donderdag omstreeks 04.40 uur op de Verbindingsweg een 21-jarige automobiliste uit Noardburgum staande gehouden, omdat ze onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies ze 630 ug/l. Haar rijbewijs werd daarop ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt. Ze kreeg bovendien een rijverbod voor 7 uren.