Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

12-8-2004

Minister Dekker van VROM heeft in goed overleg met de woningcorporatie Stichting Wonen s Hertogenbosch (SWH) besloten daar een toezichthouder aan te stellen.

De SWH heeft inmiddels zelf maatregelen genomen om binnen de corporatie orde op zaken te stellen. Ter ondersteuning daarvan vindt de minister dat bij wijze van begeleidende maatregel - een externe toezichthouder noodzakelijk is. Mevrouw Marga Duijnker is bereid gevonden deze taak te vervullen. Aanleiding voor het besluit van de minister waren signalen over onregelmatigheden bij de corporatie. Inmiddels loopt daarnaar een intern onderzoek en doet de VROM-IOD onder verantwoordelijkheid van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek.

Opdracht
De opdracht die mevrouw Duijnker van de minister heeft gekregen bestaat uit een aantal zaken. Allereerst moet zij er op toezien dat de kwaliteit van de administratieve organisatie en de interne controle duurzaam wordt gewaarborgd. Ook moet het interne toezicht binnen de corporatie zeker zijn gesteld.. Verder moet er een goede overgang komen van een organisatiemodel met een bestuur, Raad van Commissarissen (RvC) en directeur via een directeur/bestuurder en een tijdelijke RvC naar een model van directeur/bestuurder met een definitieve RvC.
Mevrouw Duijnker zal eens per drie maanden verslag doen over de bereikte resultaten. Zij is voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Portaal en is nu werkzaam als zelfstandig adviseur.

Meer info:
Dossier Besluit beheer sociale-huursector