AutoRai

12-8-2004

Hoofdrol Cadillac en Corvette tijdens Concours dElegance

Tijdens het inmiddels traditionele Concours dElegance Paleis Het Loo onderstrepen Cadillac en Corvette de stormachtig verlopende Europese renaissance van beide prestigemerken.

Tegen de koninklijke achtergrond van de fraaie paleistuinen staan oogstrelend fraaie Amerikaanse klassiekers zij aan zij met de allernieuwste en zelfs enkele nog te introduceren automodellen. De honderdjarige Cadillac A van 1904 schittert naast de zeer sportieve Cadillac CTS-V met V8 krachtbron. En de vijftigjarige Corvette C1 naast de pas eind dit jaar te lanceren zesde generatie van de Amerikaanse sportwagen, de Corvette C6.

Het feit dat Cadillac en Corvette net hun honderdste en vijftigste verjaardag hebben gevierd, inspireert de nieuwe Europese import organisatie Cadillac Europe om tijdens het fameuze evenement in Apeldoorn enkele hoogtepunten uit de rijke historie van beide toonaangevende Amerikaanse merken samen te brengen. Vanzelfsprekend zijn ook de nieuwste 2005 modelgeneraties op Paleis t Loo present. Cadillac toont de CTS-V, SRX en XLR, terwijl Corvette zoals gezegd als grote verrassing de compleet nieuw ontwikkelde zesde generatie de C6 aan de bezoekers voorstelt. Een heuse Nederlandse primeur.

Naast de eerbiedwaardig oude Cadillac A wordt op Paleis Het Loo een prachtig overzicht gegeven van de ontwikkelingen in de eerste helft van de vorige eeuw. Daarbij steelt een aantal V16 modellen waaronder de Cadillac V16 uit 1931 en de Cadillac V16 Sport Phaeton uit 1931 - zonder twijfel de show. De laatste was twee jaar geleden winnaar van het fameuze Pebble Beach Concours. Ook bij de V16 modellen ligt een brug naar de moderne tijd, want het zijn juist die hoogtepunten uit de automobielhistorie waarnaar het recent in Amerika onthulde prototype Cadillac Sixteen verwijst. Vanzelfsprekend is de paleistuinen ook een aantal gevleugelde Cadillac modellen uit de vijftiger jaren te bewonderen, zoals een Fleetwood uit 1959.

Ook Corvette zorgt tijdens het Concours dElegance voor vijftien exclusieve automobielen. Naast de Corvette C6 zijn alle vijf de bestaande generaties van Corvette in Apeldoorn te bewonderen, inclusief een aantal heel bijzondere uitvoeringen. Zo zullen de zeldzame 1978 Pacecar van de Indianapolis 500 en Corvette C5R raceauto voor de 24 Uren van Le Mans zeker veel aandacht trekken.

Het concours wordt gehouden op 28 en 29 augustus 2004 en is van 09.00 uur tot 18.00 geopend. Zondag zijn vanaf 12.30 demonstratie sprints met vooroorlogse automobielen op de Paleislaan te zien. De route naar Paleis Het Loo is in de omgeving van Apeldoorn op de reguliere verkeersborden aangegeven. De entreeprijs bedraagt 15 euro.