HBAG Bloemen


12-08-2004
Exporteurs Rusland

Geachte exporteurs,

De Russische autoriteiten bestuderen de antwoorden van de Nederlandse Plantenziektenkundige Dienst. Een groot aantal vragen (8 paginas) van de Russen en een antwoord van 30 paginas die in het Russisch is aangeboden kostte enige tijd. Een uitnodiging van de Russische PD is nog eens herhaald, met het verzoek om zo spoedig mogelijk de Nederlandse PD procedures te laten zien.

Van Russische zijde is nog geen reactie ontvangen en zijn er geen signalen dat er op korte termijn een oplossing zal zijn.

Bovendien is in Sint Peterburg bij een inspectie een nieuwe vinding gedaan van een ongewenst insect. De zending kwam uit Estland en naar wij hebben vernomen, geldt nu ook voor Estland een importstop voor Rusland.

Het eind van deze maand zal Minister Veerman Moskou bezoeken als vertegenwoordiger van de EU. Er zijn mensen die er op vertrouwen dat voor het bezoek een oplossing in zicht is. Laten we hopen dat ze gelijk krijgen.

De exportcijfers van het HBAG voor juli geven aan dat er 2,1 miljoen (- 57%) is gefactureerd vanuit Nederland met een buitenlands fytosanitair certificaat. Bovendien is er geëxporteerd via andere landen zoals Duitsland, België, Polen en de Baltische Staten, maar wij weten niet precies hoeveel daarvan naar Rusland is gegaan.

Verder, om alle misverstanden te voorkomen willen wij aan de exporteurs naar Rusland een reactie geven op het artikel in het bekende bloemen huis aan huis blad, dat in advertenties handelt, maar moeite heeft om het probleem voor Rusland exporteurs serieus te nemen.

Een schrijver van dit blad heeft iemand gevonden die mij onbekend is, maar zoals blijkt uit het artikel niet gehinderd wordt door enige kennis van het probleem of van de sector of van de internationale agrarische handel. Bij de club die hij vertegenwoordigt lijkt borrelpraat hoger te scoren dan het leveren van een bijdrage aan een oplossing. Als dit hun manier van ledenwerving is, lijkt ons dat op zijn minst amateuristisch. In ieder geval draagt het niet bij aan het vinden van een oplossing voor de problemen waar de sector voor staat.

Het HBAG blijft actief om in goed overleg met de technische en politieke vertegenwoordigers van de overheid tot een goede oplossing te komen. Door de goede contacten in de laatste tien jaar met de Russische PD is de export steeds vlot verlopen.

De nieuwe mensen verantwoordelijk voor de PD, die een aantal maanden operationeel zijn, hebben duidelijk andere ideeën dan de voorgangers.

Wij blijven werken aan een oplossing en zullen u op korte termijn verder informeren