EUROPEAN COPPER INSTITUTE

Recycling van communicatie-apparatuur: koper 100% recyclebaar

Koper is dankzij zijn unieke eigenschappen op het vlak van de elektrische geleiding in vergelijking met alle andere onedele metalen één van de essentiële materialen voor de moderne communicatietechnologieën, zoals computers, mobiele telefoontoestellen of ADSL - verbindingen. Koper is 100% recyclebaar met behoud van de volledige prestaties en past dan ook perfect in het perspectief van duurzame ontwikkeling. Het materiaal lijkt daarom een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan in meer milieuvriendelijke elektronische en elektrische uitrustingen, conform de Europese richtlijn die morgen in Nederland en in de andere lidstaten van kracht wordt.

Op 13 augustus 2004 moeten de lidstaten de Europese richtlijn van 13 februari 2003 met betrekking tot het afval van elektrische en elektronische uitrustingen in hun nationale wetgeving hebben . Wegens de sterke toename van dit type afval besliste de Europese Unie om de lidstaten te verplichten regels in te voeren voor het sorteren en het verzamelen van versleten uitrustingen van dit type. Hierdoor zijn de fabrikanten van elektronische hardware verplicht om tegen het jaar 2004 de nodige financiële middelen te voorzien om de verzameling en de recycling van deze apparaten te organiseren. Tegen die tijd zou 75% van de hardware voor telecommunicatie en informatietechnologie moeten worden ingezameld; 65% ervan zou moeten worden hergebruikt en gerecycled. In dit verband zijn de eigenschappen van koper op het vlak van de recycling al sinds het Bronzen Tijdperk bekend. Koper wordt tegenwoordig verwerkt in een industriële hi-tech infrastructuur waardoor bijna 100% van het koper opnieuw kan worden gesmolten zodat er weinig of geen restafval ontstaat. In 2002 werd 41,3% van de Europese vraag naar koper door gerecycled materiaal gedekt.

Alain HELINCK, de Directeur Kwaliteit & Procesbeheer bij Fujitsu Siemens Computers, verklaart hierover: Ongeveer 3% van het gewicht van al onze producten bestaat uit koper, en dan meer bepaald uit kabels en gedrukte schakelingen. Fujitsu Siemens Computers heeft intussen al een procédé lopen waarbij de klanten hun afgeschreven uitrusting kunnen binnenbrengen. Deze hardware wordt vervolgens naar een specifieke fabriek in het Duitse Paderborn gebracht. Zodra alle mogelijkheden tot hergebruik zijn benut, worden de overblijvende elementen ontmanteld en worden de grondstoffen (zoals koper) verzameld. De oude kabels worden in stukken gesneden en fijngemalen en het afval van het koper en van de omhulsels worden van elkaar gescheiden. Het koper wordt vervolgens in de gewone productielijn van koper opgenomen, zonder dat daarbij kwaliteit of prestaties verloren gaan. Dit koper kan op precies dezelfde manier worden gebruikt als koper dat rechtstreeks uit de mijnen afkomstig is. Op die manier wordt ongeveer 100% van het koper in elektronische uitrustingen op het einde van zijn levensduur door Fujitsu Siemens Computers gerecupereerd en gerecycled.

Dankzij zijn intrinsieke kwaliteiten op het vlak van de geleidbaarheid kan geen enkel elektrisch apparaat zonder koper werken. Zo bevatten de gedrukte schakelingen in de computers van Fujitsu Siemens Computers ongeveer 10% koper. Een ander voorbeeld: in een mobiel telefoontoestel is ongeveer 15 gram koper en legeringen op basis van koper ingewerkt. Dat komt overeen met 14% van het gewicht (of zelfs 19% als u ook rekening houdt met de batterij en de kabels van de lader). Iedere relaisantenne voor mobiele communicaties bevat in totaal 250 kg koper. ADSL ten slotte is een innovatie die grotendeels gebaseerd is op een betere benutting van de essentiële kwaliteiten van het koper in de gewone telefoonlijn.

Over het European Copper Institute :
Het European Copper Institute is een joint venture tussen de belangrijkste koperproducenten die wereldwijd actief zijn en de Europese fabrikanten van halfafgewerkte producten. Het instituut heeft als opdracht om in Europa de voordelen van koper voor de moderne samenleving te promoten. www.eurocopper.org

Met uitzondering van Griekenland, Ierland, Cyprus, Malta en Polen, die pas 24 maanden later aan de nieuwe eisen moeten voldoen.

Voor nadere informatie
Pauw Sanders Zeilstra & Van Spaendonck
Maarten R. Uri: 070-3563922

van bovenstaand bericht.

12 aug 04 12:19