Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Veerman: 'geen verbod op jacht konijnen'


12 augustus 2004 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten geen verbod op de jacht op konijnen af te kondigen. De stand van konijnen is momenteel als gevolg van de ziekte viraal haemorrhagisch syndoom (VHS) erg laag. Dit is voor de minister rede geweest de afweging te maken om de jacht op konijnen, die in beperkte gebieden vanaf 15 augustus mogelijk is, te verbieden.

Minister Veerman onderschrijft de zorg voor de stand van het konijn en erkent dat het konijn een belangrijke rol speelt bij natuurbeheer in de duinen. In de praktijk wordt er niet op grote schaal gejaagd op het konijn. In gebieden die als beschermd zijn aangewezen in de Natuurbeschermingswet, in vogelrichtlijngebieden of in Wetlands is de jacht verboden. Dit beslaat een groot deel van het duingebied. Op de terreinen waar normaal gesproken wel gejaagd mag worden, geldt dat de jachthouder verplicht is een redelijke stand te handhaven. Buiten het duingebied geldt dat het konijn alleen bejaagd mag worden op plaatsen waar het schade aanbrengt aan gewassen. Bij schade is afschot een effectief middel.

Minister Veerman gaat onderzoek laten doen om een beter beeld te krijgen van de huidige situatie en eventuele maatregelen ter verbetering van de stand van konijnen. Ook gaat de minister op korte termijn opdracht geven de populatieomvang en ontwikkeling van het konijn zorgvuldig te monitoren. Minister Veerman overlegt met terreinbeherende organisaties om te komen tot mogelijkheden van zo vriendelijk mogelijk beheer. Ook wordt met terreinbeherende organisaties gekeken waar het wegvallen van het konijn problemen veroorzaakt en hoe daar oplossingen voor kunnen worden gevonden.