Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 071, 12 augustus 2004

http://www.wau.nl/pers/04/074wu.html

Wageningen Universiteit benoemt twee hoogleraren

Wageningen Universiteit heeft per 1 september 2004 twee nieuwe hoogleraren benoemd. Het gaat om mevrouw dr. E.N. Noordhuizen-Stassen, die gewoon hoogleraar wordt met als leeropdracht 'Dier en samenleving', en om dr. G. Eggink, bijzonder hoogleraar met als leeropdracht 'Industriële Biotechnologie met bijzondere aandacht voor microbiële productie van polymeren en polymere bouwstenen'.

Prof. dr. Elsbeth Noordhuizen (1953) zal zich richten op hoe in de samenleving wordt omgegaan met dieren. Traditioneel werd naar het dier vooral gekeken als bijdragend aan de voedselproductie, waarbij het dier zoveel mogelijk moet produceren tegen de laagst mogelijke kosten. Maar gezondheid en welzijn van productiedieren wordt steeds belangrijker gevonden. Én het dier is meer: het is huisdier (bijv. honden, katten of vogels), het draagt bij aan onze recreatie (bijv. paarden) of het is een onlosmakelijk deel van natuur en landschap en hoe de mens die beleeft (het wild). De mens stelt ook andere eisen aan het dier. Het denken over en de omgang met dieren verandert voortdurend.

Vanuit het onderwijs en de arbeidsmarkt is er een toenemende vraag naar verbreding van het onderwijs in de dierwetenschappen. Daar speelt Wageningen Universiteit met deze leerstoel op in. Prof. Noordhuizen zal een bijdrage leveren aan de positionering van het dier binnen de (Europese) samenleving en aandacht geven aan de rol die dieren spelen bij de afweging van de belangen van mensen en van dieren. Haar leerstoel gaat deel uitmaken van de leerstoelgroep Dierlijke productiesystemen en van de onderzoekschool WIAS (Wageningen Instituut voor Dierwetenschappen).

Elsbeth Noordhuizen is als dierenarts afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daar in 1984 cum laude. Zij is thans hoofd van de afdeling Klinische Pathofysiologie binnen de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Van 1996 tot 2004 was zij bijzonder hoogleraar Relatie Mens Dier aan dezelfde universiteit. In 2003 maakte zij deel uit van de Commissie Toezicht Vogelpest. Mevrouw Noordhuizen is Diplomate of the European College of Bovine Health Management.

Prof. dr. Gerrit Eggink (1954) zal zich binnen zijn leeropdracht richten op het onderzoek naar de ontwikkeling van microbiële processen en producten en het onderwijs in microbiële biotechnologie en bioproceskunde. Biotechnologie en genomicstechnologieën worden door de farmaceutische en de chemische industrie gezien als belangrijke technologieën die aanzienlijk kunnen bijdragen aan de economische groei van deze bedrijfstakken. Daarnaast zal industriële biotechnologie steeds belangrijker worden bij de ontwikkeling van duurzame processen en producten voor de chemische industrie. De bijzondere leerstoel van prof. Eggink gaat deel uitmaken van de sectie Proceskunde en van de onderzoekscholen VLAG (Voeding, Levensmiddelen en Agrobiotechnologie) en PTN (Polymeren). De onderzoeksactiviteiten zullen vooral plaatsvinden binnen het nationale onderzoeksprogramma B-BASIC (Biobased Sustainable Industrial Chemistry). Samenwerking met het topinstituut DPI (Dutch Polymer Institute) in Eindhoven is daarbij van groot belang.

Gerrit Eggink studeerde chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde daar in 1987. Hij is werkzaam bij het onderzoeksinstituut Agrotechnology and Food Innovations (A&F) van Wageningen UR en thans eindverantwoordelijk voor het A&F programma binnen B-BASIC en tevens coördinator van het B-BASIC thema 'Performance Materials'.