Ingezonden persbericht


12 augustus

Laatste kans

PIONIERS VAN HET VLAAMS EXPRESSIONISME

Van den Berghe, Permeke, De Smet

30 april 2004 t/m 22 augustus 2004

Nog tien dagen, tot en met zondag 22 augustus, is de tentoonstelling Pioniers van het Vlaams expressionisme te bezichtigen in het Groninger Museum. De tentoonstelling toont werk van de drie hoofdfiguren van het Vlaams expressionisme: Frits van den Berghe, Constant Permeke en Gustave de Smet.

Toen het Ploegpaviljoen in 2001 officieel in gebruik werd genomen, zag het Groninger Museum het als belangrijke taak om naast exposities over De Ploeg ook aandacht te schenken aan internationale expressionistische stromingen. Het museum wil daarmee de context laten zien waarin het expressionisme van De Ploeg kon ontstaan. In de tentoonstelling Pioniers van het Vlaams expressionisme die te zien is in het Ploegpaviljoen wijdt het Groninger Museum voor het eerst aandacht aan een groep expressionisten buiten Nederland.

Deze internationale oriëntering krijgt vervolg. In maart 2005 zal het Groninger Museum de tentoonstelling Duitse expressionisten uit Nederlandse musea organiseren met werk van onder anderen kunstenaars van de Blaue Reiter en Die Brücke. Meer informatie hierover volgt.

Illustratie: Gustave de Smet, De kunstrijdster, 1928, Olieverf op doek, 135 x 120 cm, ING-Collectie, Brussel



Ingezonden persbericht