Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 12 augustus 2004


PvdA wil koopkrachtreparatie voor minima


De PvdA wil dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu eindelijk eens werk maakt met het compenseren van koopkrachtverlies voor minima en chronisch zieken en gehandicapten. Voor de PvdA komen de CPB berekeningen helaas niet als een verrassing. Op 26 mei toonde onafhankelijk onderzoek van het Nibud al aan dat het koopkrachtverlies van minima en chronisch zieken onevenredig veel oploopt met andere inkomensgroepen.


De PvdA Tweede-Kamerleden Saskia Noorman- Den Uyl en Jet Bussemaker hebben de minister dan ook opgeroepen om de mensen extra te compenseren voor het feit dat ze de beloofde koopkrachtreparatie uit 2004 niet of onvoldoende gekregen hebben. Tevens wil de PvdA dat er voor de minima chronisch zieken en gehandicapten en AOW ers met een klein pensioen een recht op inkomensondersteuning is die ze kunnen verzilveren in plaats van een gunst of keuze vrijheid van de gemeenten die op grote getale die compensatie niet geven.


Dat minister De Geus hogere inkomens zwaarder wil belasten om het koopkrachtverlies van de minima te beperken, vindt de PvdA positief. Wel vraagt de PvdA zich af of het afschaffen van de mogelijkheid tot fiscale dubbele aftrek van het spaarloon voldoende opbrengt om de compensatie te realiseren. Ook is de PvdA benieuwd of De Geus het kabinet weet te overtuigen deze maatregelen te nemen.