VERENIGING PAYBACK

PERSBERICHT VERENIGING PAYBACK

Aandelenlease gedupeerden vechten 'Dexia Aanbod' aan.

Bijna honderdduizend aandelenlease gedupeerden tekenden vorig jaar voor het 'Dexia aanbod'.
Hierin gingen zij akkoord met een regeling waarin de restschuld van hun beëindigde aandelenlease contract in termijnen kon worden terugbetaald.
Addertje onder het gras was dat de contractant zich daarmee verplichtte om af te zien van juridische acties en dus nooit meer via een advocaat en een rechtszaak zijn recht kon halen. Velen hadden geen keuze en tekenden 'met het mes op de keel'. Hierin komt verandering als de rechter deze contractsbepaling nietig verklaard, althans dat is de bedoeling van de vereniging PAYBACK, belangenbehartiger voor de gedupeerden aandelenlease, in samenwerking met Bartels Boerman Sanders advocaten uit Utrecht

Op het hoogtepunt van de beurs, eind jaren negentig, bezweken honderdduizenden mensen voor de paginagrote advertenties en de mooie praatjes en telefoontjes van financiële adviseurs en kochten een financieel product, vaak in de veronderstelling dat zij spaarden, aangespoord door benamingen als Spaar Select en Spaarbeleg. De 'inleg' bleek achteraf slechts uit rentebetalingen te hebben bestaan en 'het bedrag dat voor u aan het werk gaat' een grote lening waarvoor aandelen werden gekocht.

Door de grote daling van de aandelenkoersen in de afgelopen jaren blijven de meeste mensen nu over met een grote restschuld na het aflopen van hun contract. De schulden, variërend van duizenden tot honderdduizenden euros, zijn voor een grote groep gedupeerden niet te betalen.
Inmiddels zijn op grote schaal rechtszaken aangespannen door Dexia tegen de 'wanbetalers'.
Gedupeerden op hun beurt dagvaarden Dexia, individueel of via collectieve acties.

Door het aanbieden van een regeling, het Dexia aanbod, heeft Dexia getracht om een massa claim te voorkomen.
Gedupeerden kregen het aanbod om hun restschuld in termijnen af te betalen i.p.v. in één keer.
Doordat de meeste gedupeerden niet de financiële middelen hadden om binnen 5 of 10 dagen deze schuld te betalen, zijn zij akkoord gegaan met het aanbod.
In de kleine lettertjes stond echter ook dat men door ondertekening van het aanbod tevens afzag van juridische acties tegen Dexia.

Dit laatste is de Vereniging PAYBACK in het verkeerde keelgat geschoten.
Woordvoerder Piet Koremans: 'Velen hebben met het mes op de keel het aanbod aanvaard, zij hadden geen andere keus. Dexia dreigde met incassobureaus, deurwaarders, BKR registratie en dagvaardingen. Wij vinden dat Dexia misbruik heeft gemaakt van de omstandigheden en handelde in strijd met de goede zeden'

Inmiddels is de eerste collectieve dagvaarding tegen het Dexia aanbod, meer specifiek tegen de daarin opgenomen 'afstand van recht'-clausule, uitgebracht en zal de rechter moeten beslissen of honderdduizend gedupeerden alsnog een kans maken om via de rechter hun gelijk te halen in hun strijd tegen de aanbieder.

12 augustus 2004

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot: Piet Koremans, Vereniging PAYBACK, Bergeend 15, 3435 VK Nieuwegein, tel. 06-44422838 of 030-6031997 www.pay-back.nl en
Mr S. Sanders en Mr drs. K.S. Loilargosain van Bartels Boerman Sanders advocaten (voorheen Bartels advocaten), Museumlaan 2, 3581 HK Utrecht; tel. 030-252 25 77, www.bbs-advocaten.nl

van bovenstaand bericht.

12 aug 04 13:10