Provincie Noord-Holland

Verdeelsleutel ISV-gelden
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben bepaald hoe 36,5 miljoen aan rijksgelden onder voorbehoud van de komende rijksbezuiniging - voor de stedelijke vernieuwing (ISV) in de periode 2005 2009 verdeeld gaat worden onder de 61 gemeenten die deze gelden rechtstreeks zullen krijgen van de provincie.

Voor de Noord-Hollandse gemeenten is een bedrag van 277 miljoen beschikbaar. Daarvan gaat 241 miljoen rechtstreeks naar de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en Alkmaar. Het overige budget van mogelijk 36,5 miljoen wordt door de provincie verdeeld onder de overige 61 gemeenten. Deze gelden zijn exclusief de middelen voor bodemsanering. In de loop van 2004 besluit het ministerie van VROM over de verdeling van de bodemsaneringsgelden over de provincies.

Het bedrag van 36,5 miljoen is onder voorbehoud. De Tweede Kamer zal pas bij de behandeling van het Grote Stedenbeleid in oktober een definitief besluit nemen over de verdeling van de middelen over de G30 en de overige gemeenten die via de provincie hun geld krijgen. Het is nog niet bekend of hier wijzigingen de verdeling van het budget zullen worden vastgesteld.

Gedeputeerde Henry Meijdam spreekt zijn bezorgdheid uit over de lobby van de 30 grote Nederlandse gemeenten (G30) om zoveel mogelijk ISV-gelden binnen te slepen. « Dit zal mogelijk ten koste gaan van het geld dat dan straks over blijft voor kleine gemeenten. En ook kleine gemeenten hebben problemen op het gebied van stedelijke vernieuwing die dringend moeten worden aangepakt.», aldus Meijdam. Ook het Inter Provinciaal Overleg vreest dat er te weinig geld gaat naar kleinere gemeenten.

Provinciale middelen

In het Collegeprogramma 2003-2007 is opgenomen dat de bijdrage uit UNA-ISV gelden wordt verhoogd van 19 miljoen tot 30 miljoen zodat integratie met de sociaal-culturele infrastructuur in het kader van stedelijke vernieuwing mogelijk wordt (sociaal, fysiek en innovatief ruimtegebruik). Verder is in de Meerjarenbegroting 2004-2007 (als storting in het Fonds Stedelijke Vernieuwing) een structureel bedrag van 1,3 miljoen opgenomen.

Verdeelsleutel

Het rijk heeft een verdeelsleutel voor de ISV-gelden ontwikkeld. De provincie heeft aan deze verdeelsleutel eigen factoren toegevoegd.

Zo kijkt de provincie onder meer per gemeente naar :

Investeringspotentieel
: gemeenten met een relatief slecht investeringsklimaat maken aanspraak op een groter deel van het ISV-budget. Zij hebben minder mogelijkheden om de marktsector aan te spreken.

Sociale Structuur
: Gekeken wordt per gemeente naar de groei van het aantal ouderen, het aantal allochtonen en het aantal uitkeringsgerechtigden.

Economische structuur
: provincie wil bedrijvigheid stimuleren in woonwijken (functiemenging) en revitalisering/herstructurering of ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen.

Probleemwijken
: Bij het bepalen van deze wijken is onder andere gekeken naar inkomen, samenstelling van de huishoudens, het aantal allochtonen, de maatschappelijke participatie en de woonomgeving.

De indicatieve bedragen die de gemeenten onder voorbehoud ontvangen staan in de apart te downloaden bijlage bij dit nieuwsbericht. Marcel van Kanten 11 augustus 2004