Socialistische Partij

Minister Peijs voor de zoveelste keer de fout in

12-08-2004 * SP Tweede-Kamerlid Arda Gerkens is verbolgen over een nieuwe blunder van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat. Deze stelt in een evaluatie voor de Tweede Kamer dat de problemen van het achterstallig onderhoud op het spoor voor 1999 niet bekend waren. Gerkens heeft echter harde bewijzen dat bij het ministerie bekend was dat de problemen al in 1997 groot waren.

"Het valt mij steeds moeilijker deze minister serieus te nemen," aldus Gerkens. "Keer op keer blijkt haar informatie niet te kloppen. Eerder beweerde de minister dat het plaatsen van geluidsschermen bij de HSL was gestopt, dat er geen klachten bekend waren over het gehandicaptenvervoer bij de NS en dat er geen afspraken met de NS waren rondom de sluiting van stationsfietsenstallingen. Allemaal beweringen die totaal niet kloppen. Ik begin het vertrouwen in de minister zo onderhand te verliezen wanneer ik iedere keer haar antwoorden moet controleren."

Dat de problemen op het spoor al in 1997 ontstonden, was bekend bij NS en ministerie. Pas in 2002 erkende toenmalig minister De Boer de rampzalige toestand op het spoor. Gerkens is van mening dat Peijs de problemen bagatelliseert en niet daadkrachtig oppakt. "We zijn nu ruim zeven jaar verder en nog steeds hebben we te maken met vertragingen door de kwaliteit van de infrastructuur."

Enige maanden geleden verweet minister Peijs de Kamerleden incapabel te zijn en geen verstand van Europa te hebben. Gerkens vraagt zich af hoe het gesteld is met de kennis over van de minister over het openbaar vervoer: "Haar dossiers kent ze in ieder geval niet goed."

De minister is door de SP via schriftelijke vragen geconfronteerd met haar fouten. "Ik geef haar een laatste kans om met een geloofwaardige verklaring over de brug te komen."