Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


De sticker die op de afvalbakken te zien is.

Start campagne afvalbakken

Een inspectietocht tijdens de aftrap van de Campagne Afvalbakken maakt duidelijk dat de campagne hard nodig is.

"Bewoners, het is uw straat en uw afval. Gebruik daarom de afvalbak goed". Met deze oproep gaf Tys de Ruijter, portefeuillehouder Stadsdeelwerken binnen stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, woendag 11 augustus het startschot van de Campagne Afvalbakken.

Oproep
De campagne bestaat onder meer uit opvallende stickers op afvalbakken en raamaffiches, die op openbare plekken in het stadsdeel hangen. Beide uitingen hebben een duidelijke boodschap: bewoners oproepen beter gebruik te maken van de afvalbakken.

De milieupolitie gaat hier ook scherper op toezien. Onlangs heeft het stadsdeel drie extra milieuagenten aangetrokken.

Inspectie
Als voorproefje deden ze dat deze week, tijdens een inspectietocht in de directe omgeving van Welzijnscluster Het Pluspunt aan de Albardakade. Meteen bij de eerste bak, aan de S. van Houtenstraat, is het raak. "Volle bak", roept De Ruijter, "maar wel met huisvuil en dat is niet de bedoeling".

De afvalbakken zijn bedoeld voor afval dat op straat ontstaat, zoals papiertjes, blikjes, bananenschillen en kleine drinkkartonnetjes. Het stadsdeel zorgt voor het legen van de ongeveer 500 afvalbakken.

Dat gebeurt dagelijks op drukke routes (bijvoorbeeld winkelstraten) en gemiddeld twee keer per week in de buurten. De zak met huisvuil wordt opengemaakt en levert meteen een adres op van de overtreder. Die kan rekenen op een boete van EUR 50.

Prettige leefomgeving
De rest van de tocht levert een divers beeld op. Sommige bakken worden op de juiste manier gebruikt, andere zitten soms bomvol met huisvuil. En dat vaak één dag nadat ze geleegd zijn. Het toont volgens De Ruijter de noodzaak aan van de campagne.

"Ons stadsdeel investeert in een prettige leefomgeving. Dat zie je onder meer bij deze campagne, bij het afvalbeleidsplan en bij de campagne Zomerschoon Sloterpark, die vorige week begon".

Die laatste campagne levert veel respons op. De Ruijter: "Ik hoor van onze buurtconciërges dat bewoners laaiend enthousiast zijn. Men vindt het heel goed dat wij de aandacht vestigen op een schone woon- en leefomgeving. Bewoners hechten hier veel waarde aan. Ik hoop dat men straks net zo enthousiast is over de Campagne Afvalbakken".

Eigen verantwoordelijkheid
Hij benadrukt daarbij de eigen verantwoordelijkheid van bewoners. "Wij doen er alles aan om de afvalbakken zo goed mogelijk te beheren. En we zorgen voor genoeg bakken op de juiste plekken. Wat wij van onze bewoners verlangen, is dat ze straatafval in de bakken deponeren en niet op straat".

Bij die eigen verantwoordelijkheid hoort ook het goed aanbieden van huisvuil. Die wordt nu wekelijks opgehaald. Een nieuw plan hiervoor maakt deel uit van het Afvalbeleidsplan, dat momenteel in de inspraakprocedure is.

Dhr. Schenk met portefeuillehouder De Ruijter

Auteur(s):
B. Jansen