VVD



Nieuws

10 aug 2004 - VVD: online-verslaggeving Spelen
beschikbaar voor alle breedbandgebruikers

Mediawoordvoerster Fadime Örgü heeft middels schriftelijke vragen aan staatssecretaris Van der Laan opheldering gevraagd over de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS. De NOS gaat de komende tijd (naast de kortere uitzendingen op televisie) in samenwerking met KPN de volledige 2000 uur van de Olympische Spelen live uitzenden via internet.

Kijkers kunnen kiezen uit vier kanalen. De uitzendingen zullen echter exclusief ter beschikking komen van de plusminus 1 miljoen adsl-abonnees van één van de providers die gebruik maken van het adslnetwerk van KPN - zoals Planet Internet, Het Net, Zon, Wanadoo en Freeler, die samen slechts zo'n 45 procent van de breedbandgebruikers bedienen. Ongeveer 55 procent van de breedbandgebruikers kan de beelden niet zien. De VVD vindt dat de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS beschikbaar zou moeten zijn voor alle breedbandgebruikers in Nederland.

Örgü: "De rechten voor het uitzenden van de Olympische Spelen zijn met gemeenschapsgeld verworven. Dan mag het niet zo zijn dat meer dan de helft van de breedbandgebruikers in Nederland niet bij die beelden kan."

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Media over de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS

1. Is het u bekend dat de NOS in samenwerking met KPN de volledige 2000 uur van de Olympische Spelen live zal gaan uitzenden via internet? Zo ja, zullen de uitzendingen slechts te zien zijn op de breedbandportal van KPN en daarmee exclusief ter beschikking komen van de plusminus 1 miljoen adsl-abonnees van één van de providers via het adslnetwerk van KPN - zoals Planet Internet, Het Net, Zon, Wanadoo en Freeler, die samen slechts zo'n 45% van de breedbandgebruikers bedienen?

2. Deelt u de mening dat de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS beschikbaar zou moeten zijn voor alle breedbandgebruikers in Nederland?

3. Was voor de NOS bij de totstandkoming van de samenwerking met KPN doorslaggevend dat KPN kon garanderen dat de beelden alleen toegankelijk zouden zijn voor internetgebruikers in Nederland (aangezien de NOS alleen de uitzendrechten voor Nederland bezit)?

4. Kunnen adsl-aanbieders die gebruik maken van een ander adsl-netwerk dan dat van KPN alsmede kabel-internetaanbieders in theorie een soortgelijke garantie geven? Zo ja, waarom - en tegen welke voorwaarden - is de NOS exclusief met KPN in zee gegaan?

5. Hoe verhoudt zich de beperkte toegankelijkheid van de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS tot de evenementenlijst, zoals opgenomen in het Mediabesluit, gelet op het feit dat de Olympische Spelen in het jaar 2000 op de lijst 'rechtstreeks/gedeeltelijk' in plaats van op de lijst 'rechtstreeks/volledig' werden geplaatst "aangezien het niet mogelijk is dagelijks alles van dit evenement uit te zenden"? (TK 1999/2000, 26256, nr. 19)

6. Bent u bereid het Commissariaat te laten onderzoeken of de NOS zich schuldig maakt aan overtreding van art. 13c, lid 1a Mediawet, op basis waarvan de publieke omroep de taak heeft programma's voor algemene omroep te verzorgen, voor de ontvangst waarvan geen andere kosten verschuldigd zijn dan de kosten van aankoop of gebruik van technische voorzieningen die de ontvangst mogelijk maken?

9 augustus 2004