Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

12-8-2004

De gemeente Venhuizen voert de wettelijke taken op het terrein van bouwen, ruimte en milieu onvoldoende uit. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat de inspectie eind 2003 heeft gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van bouwen, ruimte en milieu. Minister Sybilla Dekker van VROM heeft de gemeente daarom onder beperkt verscherpt toezicht van de VROM-Inspectie gesteld.

De VROM-Inspectie heeft gekeken hoe de gemeente haar taken op het gebied van bouwen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen.
Uit het onderzoek blijkt dat Venhuizen de wet- en regelgeving op de onderzochte VROM-terreinen onvoldoende uitvoert. Zo zijn de vergunningverlening en handhaving niet op orde. Daarnaast toetst de gemeente de aanvragen voor een bouw- en gebruiksvergunning niet voldoende aan de eisen van het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit zijn onder meer brandveiligheidseisen opgenomen. De taken uit het Bouwstoffenbesluit worden eveneens niet goed genoeg uitgevoerd: er zijn geen controles op de aan- en afvoer en opslag van grond. Ook de (her)controles bij bedrijven zijn onvoldoende en overtredingen worden niet goed aangepakt.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met het gemeentebestuur. In het overleg zijn afspraken gemaakt over het oplossen van de knelpunten. Zo gaat de gemeente een handhavingsbeleid opzetten, een klachtenprocedure vastleggen en een implementatieplan opstellen voor het Bouwstoffenbesluit. De inspectie wil over de voortgang van deze voornemens kwartaalrapportages van de gemeente ontvangen.
De gemeente onderschrijft niet alle conclusies van de VROM-Inspectie op het gebied van de verlening van bouw-, sloop- gebruiksvergunningen en vrijstellingen op het gebied van ruimtelijke ordening. Hetzelfde geldt voor de handhaving van ruimtelijke ordenings-, bouw-, milieu-, sloop- en gebruikszaken.Tijdens het toezicht bekijkt de inspectie steekproefsgewijs of de gemeente deze taken daadwerkelijk correct uitvoert.
De gemeente onderkent wel dat er structurele gebreken in haar organisatie zijn. Zij hoopt deze op te lossen met de fusie met de gemeente Drechterland. Intussen is bekend dat de fusie door de minister van Binnenlandse Zaken met één jaar is uitgesteld tot 1 januari 2006. De inspectie gaat ervan uit dat dit geen nadelige consequenties heeft voor de uitvoering van het verbetertraject. De duur van het verscherpt toezicht is afhankelijk van de resultaten van de gemeente.

Meer info:
Download het rapport (pdf, 130 KB)