Politie Flevoland

Politie Flevoland verwelkomt eerste militairen in het korps

Flevoland 12-08-2004 - Als eerste korps in Nederland heeft Politie Flevoland sinds deze week de beschikking over Defensiepersoneel, dat op vrijwillige basis de overstap heeft gemaakt naar de politie. In totaal zal Flevoland dit jaar veertig aspiranten aannemen, die afkomstig zijn van Defensie.

Korpschef Eringa en directeur kolonel Dick Willemsen van Kansrijk - een speciaal opgerichte organisatie van het ministerie van Defensie dat de uitstroom begeleidt - hebben dit bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst die donderdag 12 augustus in Lelystad werd gehouden.

Met de komst van de militairen, die nu op school zitten en opgeleid worden voor de functie van aspirant heeft Politie Flevoland de landelijke primeur. Voor het eerst neemt een politiekorps Defensiepersoneel over. Dat ministerie betaalt voor elke medewerker van Defensie de overstap naar de politie de kosten voor opleiding en materieel. Het korps gaat voor alle aspiranten vrijstellingen vragen om de opleiding te verkorten. Op die manier zijn de medewerkers eerder inzetbaar.
De militairen zijn een toezegging van Minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Hij beloofde Flevoland tijdens een werkbezoek eerder dit jaar, de komst van veertig Defensiemedewerkers en de vergoeding van de kosten.

Sterkte

Aspiranten tellen tijdens hun politieopleiding voor ongeveer veertig procent mee in de sterkte van een korps, omdat zij voor een deel naar de politieschool gaan en gedeeltelijk inzetbaar zijn in het politiekorps. En die extra aspiranten zijn hard nodig om de sterkte van ons korps op peil te brengen en het aanbod van werk aan te kunnen, aldus korpschef Pier Eringa.
Uit onderhandelingen met Den Haag is mij duidelijk geworden dat heel breed de noodzaak wordt ingezien van de bijzondere positie van Flevoland in het algemeen en Almere in het bijzonder. Op dit moment krijgen we geld voor 1000 medewerkers, maar we hebben er 1150 nodig. Dat betekent dat er 150 agenten bij moeten komen, maar dat valt gezien onze financiële situatie niet mee. De komst van veertig medewerkers van Defensie is een goede stap, maar we zijn er nog niet, gaf Eringa te kennen.

Kansrijk

Ook Kansrijk directeur kolonel Willemsen was positief gestemd. De komende jaren, in ieder geval tot 2007, zullen bij Defensie zo'n 12.000 banen verdwijnen. Met dit soort uitstroomarrangementen zorgt Kansrijk dus voor zichtbare resultaten voor medewerkers die Defensie willen of moeten verlaten, zo gaf hij aan. Defensie biedt haar personeel zo via Kansrijk een compleet traject. Ook met de Douane wordt nu zon uitstroomarrangement in gang gezet.