Keuringsdienst van waren


Weekmakers in scoubidou-touwtjes niet schadelijk

Aug 12 2004

Figuren knopen met plastic scoubidoutouwtjes is niet gevaarlijk voor de gezondheid. De weekmakers (ftalaten) die in het plastic verwerkt zitten, komen slechts in zeer kleine hoeveelheden vrij. Deze hoeveelheden zijn niet schadelijk voor de gezondheid, ook niet bij kleine kinderen. Dit blijkt uit een risicobeoordeling die de VWA in samenwerking met het RIVM heeft gedaan.

De VWA heeft onderzocht welke hoeveelheden ftalaten voorkomen in de kunststof touwtjes. De gemeten hoeveelheden komen overeen met de hoeveelheden die in Duitsland zijn gevonden. Vervolgens is onderzocht hoe snel de stoffen vrijkomen en aan hoeveel ftalaten kinderen blootgesteld kunnen worden via de huid (door vasthouden) of via de mond (door sabbelen). Deze hoeveelheden zijn zo klein dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

In de beoordeling van het risico is de VWA uit voorzorg uitgegaan van zogenaamde worst-case scenario's: de meest nadelige situaties. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de situatie waarbij peuters tot 3 jaar drie uur per dag op een touwtje sabbelen. Onderzoek toont aan dat de ftalaten ook in dat geval geen risico voor de gezondheid vormen. Overigens is voor peuters sabbelen op plastic touwtjes niet verstandig met het oog op verstikking. De fabrikant moet op de verpakking aangeven dat het speelgoed niet bedoeld is voor kinderen jonger dan 3 jaar.

In 2 van de 25 onderzochte monsters is ook een geringe hoeveelheid van een dibutyltin-verbinding aangetroffen. Dit is een stof die gebruikt wordt als stabilisator in kunststofproducten. Voor alle zekerheid onderzoekt de VWA hoeveel van deze stof kan vrijkomen uit de touwtjes om op basis daarvan te beoordelen of er sprake is van een schadelijk effect op de gezondheid. Dit onderzoek neemt enkele weken in beslag.