Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

historische Dakota vraagt staatssecretaris aandacht voor ons mobiel erfgoed

Vandaag, donderdag 12 augustus, rond 11.00 uur heeft een historische Dakota met de boodschap; "Medy steun Mobiel Erfgoed" over Den Haag gevlogen. Op deze ludieke wijze dringt de 'Mobiele Collectie Nederland' (MCN) er bij de staatssecretaris van Media en Cultuur, Medy van der Laan, op aan om voldoende geld te reserveren voor het behoud van historische treinen, vliegtuigen, automobielen en schepen in ons land.

Zowel de staatssecretaris als de Raad voor Cultuur hebben laten weten het mobiel erfgoed van groot belang te vinden en erkennen de problemen waarmee de MCN te maken heeft. In totaal is er voor de nieuwe Cultuurnotaperiode (2005-2008) ruim 32 miljoen euro aangevraagd door het hele werkveld voor het behoud, het beheer en de presentatie van historische transportmiddelen. Nergens in het Cultuurbudget lijkt echter geld te zijn gereserveerd voor het behoud van dit erfgoed.

Door de sector, die voor een groot deel steunt op de inzet van vrijwilligers, particulieren, en bedrijfssponsors, wordt hard gewerkt om het mobiel erfgoed voor het nageslacht te bewaren. De ondernemende werkwijze heeft inmiddels geleid tot een professionalisering en een krachtenbundeling die haar vruchten afwerpt. Toch is op veel werkterreinen, zoals restauratie, onderhoud, kennisbehoud, archiefbeheer, en faciliteiten overheidsondersteuning noodzakelijk omdat deze onderwerpen te complex zijn voor particuliere steun alleen.

De MCN daagt de staatsecretaris uit om zich ook als cultureel ondernemer te gedragen en naar wegen te zoeken om het mobiel erfgoed te ondersteunen. De Sectoren 'Lucht', 'Water', 'Rail' en 'Weg' verdienen het niet alleen om financieel ondersteund te worden door het ministerie, er zijn tal van andere initiatieven die Van der Laan kan nemen om de MCN te helpen. De Stichting Mobiele Collectie Nederland, de koepelorganisatie voor musea en particuliere organisaties op het gebied van mobiel erfgoed, wil zich daar mede hard voor maken. Zij hoopt op Prinsjesdag de resultaten van de staatssecretaris te vernemen.


---

noot voor de redactie: