Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
AV/CAM/04/56598

Onderwerp Datum
wijziging AVV-beleid 12 augustus 2004

Bij brief van 11 augustus jl. (98-04-SZW) verzoekt de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid mij om geen onomkeerbare stappen te nemen m.b.t. het Besluit tot wijziging Toetsingskader Algemene Verbindend Verklaring CAO-bepalingen (AVV), dat ik u op 10 augustus j.l. deed toekomen. In reactie op dit verzoek bericht ik u het volgende.

Ten einde de Tweede Kamer in de gelegenheid te stellen om voor inwerkingtreding van het Besluit tot wijziging Toetsingskader Algemeen Verbindend Verklaring CAO-bepalingen met mij van gedachten te wisselen, heb ik besloten het aan u toegezonden doch nog niet in de Staatscourant gepubliceerde Besluit nog aan te passen.
De inwerkingtreding van het Besluit ­ met uitzondering van onderdeel D ­ is nu op 10 september 2004 gesteld hetgeen overleg met uw kamer in de eerste vergaderweek na het zomerreces mogelijk maakt. Hiermee wordt voldaan aan uw verzoek om geen onomkeerbare stappen m.b.t. bovengenoemd Besluit te nemen. Het nieuwe Besluit voeg ik hierbij.
Het Besluit zal wel op korte termijn in de Staatscourant worden geplaatst omdat anders het overgangsregime voor contractpartijen in de tijd gezien zou worden ingekort, hetgeen het kabinet ongewenst acht.

Op mijn verzoek hebben de in de Stichting van de Arbeid vertegenwoordigde centrale organisaties van werkgevers en werknemers hun opvattingen over de voorgenomen wijziging in het beleid m.b.t. algemeen verbindend verklaren van CAO-bepalingen aan mij kenbaar gemaakt. Bijgaand stuur ik u ter informatie een afschrift van de brieven die ik als reactie heb verstuurd aan de genoemde organisaties.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(mr. A.J. de Geus)