European Commission

IP/04/1029

Brussel, 12 augustus 2004

Beoogd voorzitter Barroso maakt zijn team bekend

Vandaag heeft José Manuel Barroso, beoogd voorzitter van de Europese Commissie, de verdeling van de portefeuilles in zijn team bekendgemaakt. De heer Barroso streeft naar een sterke teamgeest en heeft voorafgaand aan de portefeuilleverdeling uitvoerig overleg gepleegd met elk van de kandidaat-commissarisen. Het nieuwe team vormt een stevige en politiek ervaren Commissie, die bestaat uit mensen van allerhande politieke signatuur meer vrouwen telt dan ooit. Alle commissarissen hebben als lid van het college gelijke rechten. De heer Barroso heeft een aantal organisatorische veranderingen doorgevoerd om de belangrijkste politieke prioriteiten te kunnen verwezenlijken.

Een politiek kwaliteitsteam

De portefeuilles zijn verdeeld op basis van de politieke ervaring en de professionele deskundigheid van de kandidaat-commissarissen. José Manuel Barroso heeft verklaard dat hij een sterk team heeft samengesteld dat doeltreffend kan werken en de doelen die het zichzelf stelt, kan verwezenlijken. Hij hecht veel waarde aan teamspelers die het Europese algemene belang voor ogen hebben. Samenwerking en concrete resultaten voor de EU-burgers staan centraal. De beslissing van de heer Barosso om alle commissarissen onder te brengen in het Berlaymont-gebouw illustreert dit streven naar teamwork.

De nieuwe Commissie bestaat uit mensen met veel ervaring op verschillende beleidsterreinen. De Commissieleden kennen het EU-beleid en de instellingen door en door. Het zijn voormalige eerste ministers en ministers en zittende commissarissen. Sommigen van hen hebben de onderhandelingen over de toetreding van hun land tot de Europese Unie gevoerd, anderen waren lid van de Conventie.

Het is een zeer evenwichtig team. Het heeft het hoogste percentage vrouwen uit de geschiedenis van de Europese Commissie en vertegenwoordigt het gehele politieke spectrum.

De rol van de afzonderlijke commissarissen blijft niet beperkt tot het beheren van de eigen portefeuille. De Commissie handelt als college en neemt alle besluiten collectief. Bij deze collectieve besluitvorming zijn alle commissarissen gelijk. Er kunnen geen rechten worden overgedragen aan groepen van commissarissen. De heer Barroso wil geen eerste- en tweederangs Commissieleden. Hij wil dat zijn gezag berust op degelijk teamwork en vindt alle commissarissen even belangrijk.

Om de collegialiteit verder te versterken zal de Commissie vaker informeel bijeenkomen om te brainstormen en de samenwerking tussen de diensten en de kabinetten verbeteren. Om snel te kunnen inspelen op gebeurtenissen en de agenda te bepalen heeft de Commissie een flexibele organisatie nodig. Waar nodig zal het werk van de Commissie worden voorbereid door themagroepen en task forces. Daarin zullen commissarissen van wie de portefeuille verband houdt met een bepaald beleidsonderdeel samenwerken.

Veranderingen om politieke prioriteiten te verwezenlijken

De nieuwe Commissie moet concrete resultaten kunnen laten zien aan de burgers van de Europese Unie en Europa een krachtigere stem geven in de wereld. De organisatie is op veel punten dezelfde als die van de huidige Commissie. De heer Barroso zag geen reden voor een grondige reorganisatie van de diensten. De veranderingen bij de diensten en in de portefeuilles die wel zijn doorgevoerd, zijn voornamelijk bedoeld om het beleid beter te kunnen uitvoeren en polititeke prioriteiten te kunnen verwezenlijken.

De heer Barroso heeft verklaard dat hij bijzonder veel belang hecht aan het overbrengen van de Europese boodschap. De desinteresse bij de laatste Europese verkiezingen baart hem zorgen. Hij heeft een van de vice-voorzitters speciaal belast met het ontwikkelen van een communicatiestrategie, omdat hij vindt dat duidelijker aan de burgers moet worden overgebracht wat Europa doet en waarom zij dat doet. Dezelfde vice-voorzitter is ook belast met institutionele betrekkingen. Daarbij zal zij zich niet alleen op de EU-instellingen richten, maar ook op de nationale parlementen en de burgers.

De strategie van Lissabon om Europa uiterlijk in 2010 tot de meest concurrerende economie te maken wordt niet goed uitgevoerd. De Commissie en de lidstaten moeten betere resultaten laten zien. De heer Barroso zal persoonlijk alle inspanningen om de strategie van Lissabon nieuw leven in te blazen, coördineren. Hij heeft een van de vice-voorzitters aangewezen om een coherent Commissie-standpunt te verwoorden in de Raad Concurrentievermogen.

De heer Barroso heeft besloten meer werk te maken van het gelijkekansenbeleid door deze taak toe te wijzen aan de commissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken, die de groep Commissieleden die zich bezighouden met gelijke kansen zal voorzitten.

Op het gebied van het buitenlands beleid legt de heer Barroso de klemtoon op een efficiënte coördinatie. Hij zal zelf de groep commissarissen die zich bezighouden met externe betrekkingen voorzitten. De prioriteit voor het nabuurschapsbeleid blijkt uit het feit dat deze verantwoordelijkheid is toegewezen aan de commissaris die belast is met externe betrekkingen. Deze groep commissarissen voor externe betrekkingen moeten onder andere de komst van de toekomstige minister van buitenlandse zaken in de Commissie voorbereiden en de Europese Diplomatieke dienst gestalte geven. Als de minister van Buitenlandse Zaken er eenmaal is, zal hij als vice-voorzitter worden belast met externe betrekkingen.

De managementhervorming van de Commissie is geen eenmalige gebeurtenis, maar een voortdurend proces. De heer Barroso heeft besloten een vice-voorzitter aan te wijzen die toezicht houdt op beheer, controle en fraudebestrijding. Deze vice-voorzitter moet zorgen voor een goed beheer en uitvoerig verslag uitbrengen aan het Europees Parlement.

Volgende stappen

Het team komt vrijdag 20 augustus voor het eerst informeel bijeen in Brussel. Het moet voor 1 november het vertrouwen winnen en de instemming krijgen van het Europees Parlement. Alle Commissieleden moeten voor een hoorziting voor een comité van het Europees Parlement verschijnen. Deze hoorzittingen beginnen op 27 september en duren twee weken. Na de goedkeuring van het Parlement zal het team een politieke visie en een gedetailleerd programma voor de komende vijf jaar ontwikkelen.

Toelichting voor de redacties

Kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen die door José Manuel Barroso in de huidige situatie zijn aangebracht:
* waarneming van het voorzitterschap van de groep Commissieleden voor buitenlandse betrekkingen en de strategie van Lissabon door de heer Barroso zelf;

* een nieuwe functie van vice-voorzitter voor institutionele betrekkingen en communicatiestrategie;

* een vice-voorzitter die zorgt voor een coherente aanpak van de Commissie in de Raad Concurrentievermogen;

* het hoogste percentage vrouwelijke Commissieleden tot nog toe;
* opsplitsing van de huidige portefeuilles vervoer en energie, landbouw en visserij, interne markt en belastingen;
* een ruimer gebruik van task forces om op beleidskwesties te anticiperen;

* onderbrengen van de Commissieleden in hetzelfde gebouw (Berlaymont);

* scheiding van de financiële controle van begrotingsaangelegenheden en benoeming van een vice-voorzitter die toeziet op een goed beheer.

De ambtstermijn van de nieuwe Commissie gaat in op 1 november, mits het Europees Parlement zijn goedkeuring hecht aan het college. Het Europees Parlement kan alleen stemmen over het hele college en niet over individuele Commissieleden.

Overeenkomstig het Verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa, treedt de minister van Buitenlandse Zaken van de EU bij de ratificatie van de Grondwet als vice-voorzitter tot de Commissie toe.

Het Verdrag geeft de voorzitter van de Commissie de bevoegdheid beleidsverantwoordelijkheden toe te kennen en te verdelen. De tekst van het huidige artikel 217 luidt als volgt:


1. De Commissie vervult haar opdracht met inachtneming van de door haar voorzitter vastgestelde richtsnoeren; de voorzitter beslist over de interne organisatie van de Commissie, teneinde de samenhang, de doeltreffendheid en het collegiale karakter van haar optreden te waarborgen.


2. De taken van de Commissie worden door de voorzitter gestructureerd en over de leden van de Commissie verdeeld. De voorzitter kan de taakverdeling tijdens de ambtstermijn wijzigen. De leden van de Commissie oefenen de hun door de voorzitter toegewezen taak uit onder diens gezag.


3. De voorzitter benoemt na goedkeuring van het college vice-voorzitters uit de leden van de Commissie.


4. Een lid van de Commissie dient zijn ontslag in, indien de voorzitter hem daarom na goedkeuring van het college verzoekt.

De foto's van de 25 leden van de Commissie Barroso zijn nu beschikbaar in de audiovisuele bibliotheek van de Commissie: http://europa.eu.int/comm/mediatheque/photo/barroso/commission_en.htm