---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van het lid Van Baalen over het onderscheidend vermogen van de groene baret

12-8-2004 14:41:00

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Van Baalen over het onderscheidend vermogen van de groene baret van de commandos ten opzichte van de KL-baret algemeen (nr 2030418420 ingezonden 22 juli 2004).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Bijlage, behorende bij antwoorden op kamervragen van het lid Van Baalen over het onderscheidend vermogen van de groene baret van de commandos ten opzichte van de KL-baret algemeen (nr 2030418420 ingezonden 22 juli 2004).

1. Was u bij de beantwoording van de schriftelijke vraag nummer 26, van de lijst van vragen en antwoorden over de begroting van Defensie voor het jaar 2004 1), betreffende het onderscheidend vermogen van de Groene Baret van de Commandos, bekend met het feit, dat u daarmee expliciet afweek van de eerder door de Chef Generale Staf in 1962 en door de Bevelhebber der Landstrijdkrachten in 1970 onder politieke verantwoordelijkheid vastgestelde beleidslijn: "groen is groen" (reden voor afwijzing van het verzoek van het Regiment Garde Jagers en het Regiment Limburgse Jagers om een groene baret te mogen voeren)?

2. Wat zijn de redenen om af te wijken van de in vraag 1 aangegeven beleidslijn dat het toekennen van het recht een groene baret te dragen aan andere KL-militairen dan de Commandos afbreuk doet aan het onderscheidend vermogen van de Groene Baret en dat een kleurverschil vanuit traditioneel oogpunt niet relevant is?

3. Waarom heeft u de Kamer niet gemeld dat u met uw beslissing tot het invoeren van de "KL-baret algemeen" expliciet afweek van een eerdere beleidslijn?

4. Zijn de in vraag 1 genoemde feiten voor U reden om Uw standpunt ten aanzien van het invoeren van de "KL-baret algemeen" te herzien?

De Stichting Redt de Groene Baret heeft een civiele bodemprocedure aanhangig gemaakt tegen de Staat der Nederlanden, waarin onder meer de door het lid Van Baalen gestelde vragen inhoudelijk aan de orde komen. Ik wil hierop niet vooruitlopen.

1) Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden, vastgesteld 10 oktober 2003 (Kamerstuk 29 200 X, nr. 12)

Nieuws Nieuwsberichten