VNB NATIONALE BEDEVAARTEN


Op bedevaart gaan is 'cool'

Steeds meer jongeren vinden het 'cool' om op bedevaart te gaan. Ook de Zuid-Franse bedevaartplaats Lourdes komt meer en meer in trek bij jongeren. VNB Nationale Bedevaarten biedt daarom kinderen en jongeren de gelegenheid om samen met leeftijdgenoten een week Lourdes te beleven. Lourdes is bij uitstek de plek waar zieken en gezonden, mensen met en zonder handicap elkaar ontmoeten en dat geldt uiteraard ook voor kinderen en jongeren.

Dit jaar, in de laatste week van oktober, organiseert VNB Nationale Bedevaarten een speciale reis voor kinderen en jongeren van 0-35 jaar. Groepsgewijs trekt men de hele week met elkaar op en volgt men het programma waarin ook veel ruimte is voor eigen invulling. De groep wordt begeleid door groepsbegeleiders en pastores. Voor de deelnemers die zorg nodig hebben worden deskundige en bevoegde vrijwilligers ingezet. De extra zorg die verleend kan worden hoeft daarom geen belemmering te zijn voor deelname.

Of men nou oud is of jong, het gevoel dat Lourdes teweeg brengt valt niet onder woorden te brengen. Lourdes moet je zelf beleven en wordt vaak een vriendschap voor het leven!
Pastores hebben een belangrijke rol tijdens de reis. Kinderen en jongeren zijn veelal niet meer bekend met de traditionele gebruiken van de katholieke kerk. De pastores dragen zorg voor de vieringen, samenkomsten en persoonlijke begeleiding op verzoek. De reis gaat per trein vanuit s-Hertogenbosch en Roosendaal. In Lourdes verblijft men in een hotel met goede voorzieningen.

VNB Nationale Bedevaarten is een vereniging die al sinds 1883 bedevaarten organiseert naar Lourdes. In dit bergdorp in de Franse Pyreneeën is de maagd Maria in 1858 meerdere malen verschenen aan Bernadette Soubirous. Inmiddels is Lourdes, na Rome, de belangrijkste bedevaartplaats voor katholieken uit de hele wereld. Jaarlijks bezoeken bijna 6 miljoen mensen deze bijzondere plaats. Als vereniging werkt VNB zonder winstoogmerk en pelgrims betalen een normale reissom waarin alle kosten zijn verrekend. VNB heeft geen andere inkomstenbronnen, maar probeert desondanks ook invulling te geven aan haar ideële doelstelling door voor specifieke groepen, zoals kinderen en jongeren, reizen aan te bieden die aansluiten bij de eigen belevingswereld.

VNB Nationale Bedevaarten
Pater van den Elsenstraat 10
5213 CD 's-HERTOGENBOSCH
Tel.: (073) 681 81 11
Email: info@vnb-nationalebedevaarten.nl
Website: www.lourdes.nl