Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
9 juli 2004 AAM/ASAM/04/50450
nr. (2030417520)
Onderwerp Datum
Vragen van het lid Varela 12 augustus 2004

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Varela (LPF) over werknemers uit de MOE-landen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

2030417520

Vragen van het lid Varela (LPF) over werknemers uit de MOE-landen.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het bericht dat de directie van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle haar Nederlandse uitzendkrachten heeft "ontslagen" en, in plaats daarvan, nu werkt met Poolse uitzendkrachten via de Luba-groep? 1)

Vraag 2
Is het u bekend dat dit voor Albert Heijn waarschijnlijk een landelijk beleid betreft en dat wellicht ook andere bedrijven op die manier met Poolse werknemers werken?

Antwoord op vraag 1 en 2
Bij navraag bij RTL, EditieNL, is gebleken dat er geen uitzending over dit onderwerp is geweest en dat RTL niet van plan is dit onderwerp uit te zenden. Een tip hierover bleek bij controle door RTL niet te kloppen.

Vraag 3
Vallen naar uw mening werknemers van distributiecentra onder de door het CWI onderscheiden economische sectoren waar een verkorte tewerkstellingsprocedure voor geldt?

Antwoord op vraag 3
CWI heeft aangegeven dat de volgende beroepsgroepen/functies in aanmerking komen voor de verkorte procedure van 1 mei tot 1 augustus:

- Internationaal transport: internationale chauffeurs

- Binnenvaart: matroos en stuurman

- Zorgsector: OK-assistent, radiotherapeutisch laborant en radiodiagnostisch laborant.

- Slachtsector/Vleesverwerkende industrie: uitbeners en slachters Hier vallen werknemers van distributiecentra niet onder.

Vraag 4
Wie is volgens u verantwoordelijk voor het signaleren van mogelijk misbruik van de wet als het gaat om het tewerkstellen van werknemers uit de MOE-landen?

Antwoord op vraag 4
De arbeidsinspectie is verantwoordelijk voor de handhaving, maar een ieder heeft een rol bij het signaleren van misbruik van de wet en kan misbruik in dit geval melden bij de Arbeidsinspectie.

Vraag 5
Bent u van mening dat constructies met buitenlandse uitzendbureaus en tijdelijke arbeidscontracten ingaan tegen de wet die de Nederlandse arbeidsmarkt voorlopig moet beschermen tegen een te massale toetreding van werknemers uit de MOE-landen?

Vraag 6
Bent u bereid ten behoeve van de Nederlandse arbeidsmarkt reparatiewetgeving te ontwikkelen om dit soort zaken tegen te gaan?

Antwoord op vraag 5 en 6
In het kader van vrij verkeer van diensten is het mogelijk dat ook buitenlandse uitzendbureaus diensten aanbieden op de Nederlandse markt. Wel is van belang dat dit gebeurt op basis van eerlijke concurrentie. Tegen welke arbeidsvoorwaarden buitenlandse werknemers in Nederland kunnen werken heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid recent in twee brieven aan de Tweede Kamer uiteengezet (29 april en 2 juli). Daarnaast heb ik 8 juli een brief naar de Tweede Kamer verstuurd. Hierin wordt aangegeven welk loon een werknemer uit de Midden- en Oost Europese landen minimaal moet worden betaald.


1) EditieNL, RTL4, juli 2004