Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 12-8-2004

Ross: maatregelen na overplaatsing jongeren

Staatssecretaris Ross kondigt maatregelen aan naar aanleiding van de bevindingen van de Inspecties Gezondheidszorg en Jeugdzorg bij de Stichting Difference in Haaksbergen.

Uit een rapport, dat vanavond aan de staatssecretaris werd aangeboden, blijkt dat twaalf jongeren, die afkomstig zijn uit crisissituaties, voor 20 augustus 2004 moeten worden overgeplaatst. Volgens de Inspecties wordt op de locatie Haaksbergen van de Stichting Difference `niet voldaan aan de basisvoorwaarden voor een veilig pedagogisch klimaat'. Zo worden begeleiding, huisvesting, financiën en continuïteit van zorg beoordeeld als onvoldoende of onacceptabel.

In een reactie noemt staatssecretaris Ross het schokkend dat de Stichting Difference iedere vorm van het verlenen van medewerking bij het vinden van een oplossing heeft geweigerd. De namen van de getroffen jongeren zijn door de Stichting niet vrijgegeven. Ambtenaren van VWS hebben die zelf achterhaald. Ze worden binnen een week elders ondergebracht.

Naar aanleiding van dit voorval kondigt de staatssecretaris aan `dit soort slechte organisaties' te willen uitbannen. Ze heeft de Provinciale Jeugdzorg en de Zorgkantoren opdracht gegeven binnen een maand met een eerste rapportage te komen, waaruit moet blijken of de kwaliteit voldoende verzekerd is. Als blijkt dat die onvoldoende is, moeten ze sluiten, zo vindt Ross.