Socialistische Partij

Tweede Kamer moet uitsterven konijn voorkomen

12-08-2004 * Minister Veerman mag niet tijdens het reces beslissen dat de jacht mag worden geopend op de met uitsterven bedreigde konijnenpopulatie. De SP wil dat de Tweede Kamer eerst de kans krijgt om de minister te overtuigen dat hij moet afstappen van zijn voornemen, vooral omdat momenteel het voortbestaan van de soort al ernstig wordt bedreigd door het dodelijke VHS-virus.

Krista van Velzen Wat Veerman betreft mag vanaf aankomend weekeinde weer op konijnen worden gejaagd in duingebieden. "Onbegrijpelijk," stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen. "De konijnenpopulatie wordt al bedreigd door het VHS-virus, maar in plaats van een helpende hand te reiken, geeft Veerman een nekslag. Wat moet er in Nederland gebeuren wil hij overgaan tot natuurbescherming? De konijnen sterven uit, maar toch laat de minister zijn oren hangen naar de jagers en het faunafonds. Het Faunafonds komt met ongeldige argumenten om de jacht toch toe te staan en zegt dat de meeste duingebieden een beschermde status hebben, waardoor er toch al niet gejaagd mag worden. De waarheid is dat minder dan de helft van de duingebieden een beschermde status heeft en er dus gewoon volop gejaagd mag worden. Konijnenjacht is zeker op dit moment volstrekt ongewenst, of het nu gebeurt in een groot of klein gebied."

Ook stelt het Faunafonds dat de konijnenpopulatie zich vanzelf zal herstellen. Van Velzen: "Deskundigen zien vooralsnog geen tekenen daarvan, sterker nog: de populatie loopt nog steeds terug. Beter zou zijn niet te jagen en daardoor de populatie die over is, zich rustig te laten herstellen. Meer konijnen betekent ook meer genetische variatie, waardoor de toekomstige populatie beter bestand wordt en blijft tegen virusziekten. Ik vind dat de minister dan ook zijn beslissing moet herzien. Als er überhaupt al een noodzaak tot jagen is, dan moet er gewacht worden tot de populatie weer op sterkte is."

Van Velzen vraagt de minister niet te beslissen over de konijnenjacht voor de Tweede Kamer hierover heeft kunnen debatteren. "Ik kan mij niet voorstellen dat de Kamer het risico wil lopen dat het konijn in Nederland uitsterft. Hopelijk krijgen wij de kans om de minister de betekenis van het begrip rentmeesterschap nog eens uit te leggen."