Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 12 augustus 2004

Gesloten wegens bewoning"
Publicatie over Arnhemse oorlogsevacués in het Openluchtmuseum (september 1944 - januari 1945)
Op 17 september 1944 vormt de operatie `Market Garden' het begin van een felle strijd in Arnhem en Oosterbeek. Op 24 september geven de Duitsers bevel aan de bevolking van Arnhem om de hele stad te ontruimen. Veel Arnhemmers evacueren naar Apeldoorn, maar een aantal blijft liever dichtbij huis: de bevrijding zal immers niet lang op zich laten wachten.

Ongeveer 600 Arnhemmers kiezen het Openluchtmuseum als tijdelijke verblijfplaats. Het museum zit tjokvol. Zelfs een primitief gebouwtje als de plaggenhut is bewoond. Het Marker vissershuisje wordt winkel en een deel van het koopmanshuis ziekenhuis. Het is er gevaarlijk, zo dicht bij het front. Eén van de evacués wordt dodelijk getroffen bij een granaatinslag en op 3 november wordt verzetsman Anton Zwiers doodgeschoten tijdens een razzia.

Op 12 augustus a.s. verschijnt ter gelegenheid van 60 jaar `Market Garden' een rijk geïllu-streerde en geheel herziene heruitgave van de publicatie "Gesloten wegens bewoning"die in 1984 voor het eerst verscheen. O.a. werpt auteur Dr. Ad de Jong (wetenschappelijk medewerker Openluchtmuseum) een nieuw licht op de razzia van 3 november 1944 waarbij verzetsman Anton Zwiers in het museum werd doodgeschoten door een Nederlandse SSer.

Tevens zal vanaf 12 augustus in de Delftse molen op het museumpark - destijds de verblijfplaats van drie verzetsmensen - een permanente audiovisuele presentatie te zien zijn over de evacuatie. Uniek historisch fotomateriaal en fragmenten uit het dagboek van Mw. Glazema
- de vrouw van de waarnemend directeur van het museum - vertellen het verhaal van een bewogen periode waarin het museum óver de geschiedenis van het dagelijks leven een cruciale rol speelde ín de geschiedenis van Arnhem en in het dagelijks leven van 600 evacués uit de wijken Alteveer en Geitenkamp.

De publicatie, vertaling in het Engels en de audiovisuele presentatie zijn mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum. De publicatie is voor EUR 5,-- verkrijgbaar bij de museumwinkel van het Openluchtmuseum en bij diverse boekhandels en musea in Arnhem.
ISBN 90-70300-26-5 (NL)
ISBN 90-70300-25-7 (ENG)

Heeft u in 1944 de evacuatie in het museum meegemaakt of kent u oud-evacués? Klik dan hier voor info over de reunie op 16 oktober a.s.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ, Arnhem
026-3576111
www.openluchtmuseum.nl

(foto's:
links: Dr. R.S. Tjaden Modderman
rechts: dhr. P.J. de Booys (coll. Het Gelders Archief)

Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2004, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.