PERSBERICHT - 2004-08-12

Meer toeristen vanuit Spanje, Italië, Frankrijk eerste vier maanden 2004

Opvallende toename bezoekers uit Zuid-Europa

De vakanties in de Zuid-Europese landen zijn nu in volle gang. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Spanjaarden, Fransen en Italianen reislustiger zijn geworden. In de eerste vier maanden van dit jaar is het bezoek uit die landen aan Nederland gestegen met respectievelijk 18, 14 en 9 procent. Vooral de grote steden hebben hiervan het meeste geprofiteerd.

De verwachting is dat deze positieve trend zich in de rest van het jaar wel doorzet, maar iets minder hard. Dit komt vooral omdat het reisverkeer in de eerste maanden van 2003 veel te lijden heeft gehad van de oorlog in Irak en SARS.

Een toenemend vertrouwen in de economie heeft in de Zuid-Europese landen een stijging van de bestedingen en het reisverkeer naar het buitenland tot gevolg. Bovendien hebben nieuwe vervoersverbindingen een positief effect op het bezoek aan ons land.

De komst van low cost carrier BasiqAir in Spanje maar ook de KLM en Iberia internet tarieven hebben gezorgd voor een toename van het bezoek uit Spanje aan ons land. Dit geldt ook voor Italië. Vanaf 20 september start ook Ryanair een verbinding tussen Rome en Amsterdam.

De Thalys uit Parijs en de fusie tussen KLM en Air France maken Nederland gemakkelijker bereikbaar voor bezoekers uit andere Franse steden naast Parijs, zoals Marseille, Bordeaux en Nice. NBTC in Frankrijk verbreedt haar promotieactiviteiten nu ook naar die gebieden.

CULTUUR EN KOELER KLIMAAT
De Fransen gaan vaker voor een kort bezoek naar ons land. Onder andere als gevolg van een belangrijke trend in Frankrijk: de toenemende interesse voor tuinieren, bloemen en lifestyle op dit gebied.

Bovendien blijft de Nederlandse cultuur hoog op de agenda staan: de Manet tentoonstelling in het Van Gogh Museum en de Masterpieces in het Rijksmuseum trekken vele Franse bezoekers. Ook de Spanjaarden en Italianen komen voor cultuur, maar dan in de ruime zin. Zeker in de zomermaanden bezoeken zij naast Amsterdam ook andere steden in Nederland.